Туреччина не прийматиме крадене українське зерно

16:15, 23.06.2022
Туреччина не прийматиме крадене українське зерно

Міністр закордонних справ Туреччини запевнив, що Туреччина ретельно перевіряє походження продукції, що надходить

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу після зустрічі з британською колегою Ліз Трасс наголосив, що його країна не прийматиме українське зерно, що було викрадене російськими окупантами. 
 
Як інформує Україна молода, про він сказав на брифінгу в Анкарі, повідомляє Анадолу.
 
«Туреччина вивчає інформацію про країну виробництва, порт відправлення. Ми щоразу перевіряємо й підтверджуємо, що продукція вироблена в Росії. Туреччина не допустить незаконної торгівлі українським зерном чи будь-якою іншою продукцією з боку будь-якої країни, зокрема Росії. Ми також самі не приймемо ці товари. Рішуча позиція Туреччини та її державних структур із цього питання незмінна»,– сказав Чавушоглу.
 
На початку червня посол України у Туреччині Василь Боднар заявив, що Росія вивозить до Туреччини вкрадене українське зерно за підробленими документами. За його словами, окупанти забирають зерно з материкової частини України, везуть його в окупований Севастополь, а звідти вивозять морськими суднами.
 
У супровідних документах одночасно вказують, що судно прямує з Краснодара чи Новоросійська.
Чавушоглу запевнив, що в Анкарі серйозно ставляться до кожного подібного звернення.
 
Турецький міністр також повідомив про активні переговори щодо деблокади українських портів.
 
«Якщо у Стамбулі буде досягнуто домовленості, то буде створено моніторинговий центр, а також «зону безпеки» безпосередньо поза водами України»,– сказав Чавушоглу.
 
Для цього потрібно буде піти на певні поступки Росії, визнав він.
 
«Треба враховувати очікування Росії, особливо у питанні судноплавства й отримання портових послуг, доступу до страхування й банківських операцій. Я зараз говорю про судна, що забезпечують постачання продовольства, зокрема зерна та добрив із Росії»,– сказав Чавушоглу.
 
Постійний координатор ООН у Туреччині Альваро Родрігес раніше заявив, що Росія вимагає часткового скасування санкцій в обмін на деблокаду українських портів для вивезення зерна.
 
15 червня заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький заявив, що Україна готує додаткові потужності для зберігання зерна, щоб у разі неможливості експорту через порти була можливість зберігати й тогорічні залишки, і новий урожай.
 
Як повідомляла УМ, у середу 22 червня делегація міністерства оборони Туреччини провела переговори в Москві щодо розблокування експорту українського зерна морським шляхом.