Словенія передала Україні 35 БМП М-80А та захисне спорядження

18:20, 18.06.2022
Словенія передала Україні 35 БМП М-80А та захисне спорядження

Незабаром югославські БМП-2, що передала Словенія, громитимуть рашистів на українській землі

Міністр оборони Словенії Мар’ян Шарець повідомив, що Словенія передала Україні цілий батальйон югославських БМП-2, а також автомати Калашникова, шоломи з бронежилетами.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив повідомляє Rtvslo.
 
Україна отримала бронежилети, шоломи і 35 бойових машин піхоти виробництва Югославії. При цьому Мар'ян Шарець додав, що нині постачання зброї триває й у ці дні, проте подальший прогноз щодо військової допомоги робити не став. За його словами, зараз Словенія вичерпала «арсенал» того, що наразі може дати Україні.
 
У майбутньому Словенія може запропонувати навчання бійцям ЗСУ в розмінуванні або проводити навчання на території своєї країни.
 
Як зазначає Defense Express, історія з передачею БМП має свій нюанс. На озброєнні країни немає БМП, натомість у них БТР Pandur і 30 машин Patria. Тому ймовірніше, що Україна отримала М-80А виробництва Югославії, які є копією БМП-2. Однак і тут є особливості —на югославському варіанті встановлено автоматичну 20-мм гармату замість 30-мм у БМП-2.
 
Міноборони Словенії хотіло продати 39 М-80А за 1 млн євро ще у 2016 році. Проте з того часу, ймовірно, покупець так і не знайшовся. Принаймні у відкритих джерелах такої інформації не було.
 
35 БМП — це повноцінний батальйон машин для піхоти. Модифікація М-80А отримала покращену броню, озброєння та силову установку.
Нагадаємо, Греція анонсувала передачу Україні рекордної партії зброї, включаючи БМП-1. Греція погодилася передати БМП-1 Україні в обмін на німецькі "Мардери" за схемою 1:1.
 
Як повідомляла УМ, бійці підрозділів окремого батальйону бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського опановують британські бронемашини Мastіff  на Одещині для найбільш ефективного використання їх сьогодні в реаліях війни з росією.