У Києві відбувається ідентифікація 220 загиблих захисників Маріуполя

16:28, 12.06.2022
У Києві відбувається ідентифікація 220 загиблих захисників Маріуполя

Більшість цих тіл знаходяться в жахливому стані й візуально опізнати їх неможливо.

Україна під час двох обмінів тілами загиблих отримала тіла 220 захисників Маріуполя, які перебували на заводі «Азовсталь». У  Києві почалися заходи з ідентифікації загиблих. 

 

Як інформує УМ, про це 12 червня повідомив колишній командир полку "Азов" (2016-2017) Максим Жорін у Фейсбуці.

 

«Багато деталей говорити не можу, але можу поділитися деякою інформацією.

 

Вже відбулося два обміни тілами загиблих: перший – 160:160… Під час другого обміну нещодавно ми змогли поміняти й забрати майже 60 тіл. (...)

 

Ще майже стільки ж тіл треба повернути. Ще майже стільки ж тіл знаходиться в Маріуполі. Зараз ідуть процеси, перемовини по подальшому обміну й поверненню їх додому», - повідомив «азовець».

 

Серед тих загиблих, кого вже поміняли, приблизно третина – це "азовці", додав Жорін.

 

Є загиблі бійці з усіх підрозділів: морська піхота, поліція, СБУ, прикордонники. Це можна зрозуміти з одягу й шевронів, але щоб ідентифікувати персонально кожного захисника знадобиться багато часу.

 

«Абсолютно всі тіла українських загиблих (яких уже повернули – УМ.) вже знаходяться в Києві – і зараз починається дуже складна робота стосовно опізнання тіл. Більшість цих тіл знаходяться в жахливому стані й візуально опізнати їх неможливо»,, - сказав екс командир "Азову".

 

Доведеться проводити складні експертизи, процес ідентифікації може зайняти декілька місяців, наголосив Жорін.

 

За його словами, патронатна служба "Азова" намагається пришвидшити й полегшити роботу з ідентифікації.

 

Також Жорін наголосив, що переговори триватимуть доти, доки Україна не поверне всіх загиблих захисників.

 

Нагадаємо, що Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі "Азовсталь": це представники полку Нацгвардії "Азов", морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про "екстракцію", "Азов" – про евакуацію поранених.

 

Вихід захисників Маріуполя на підконтрольну росіянам територію відбувався 16-20 травня. За твердженням російської сторони, з підземель "Азовсталі" вийшли 2 439 бійців. Представники "Червоного хреста" реєстрували українських захисників як військовополонених.

 

У Генштабі ЗСУ заявляли, що гарнізон "Маріуполь" виконав бойове завдання і командирам дано наказ зберегти життя особового складу. У Міноборони пояснили, що немає іншого варіанту порятунку захисників з "Азовсталі", окрім як вийти до противника.

 

Росіяни та їхні спільники з ОРДЛО погрожують бійцям "Азова" судилищем. Про обмін полоненими поки не йдеться попри домовленості. Проте Україна отримала тіла загиблих захисників Маріуполя.

 

2 червня Україна та Росія провели обмін тілами загиблих військових за формулою "160 на 160", нібито серед них були тіла щонайменше 52 бійців полку "Азов". 8 червня вдалося повернули ще 50 полеглих героїв, із них 37 – оборонці з "Азовсталі".

 

Як повідомляла УМ, до столиці привезли тіла загиблих українських військовослужбовців, зокрема, із маріупольського заводу «Азовсталь».