В ООН вважають воєнним злочином «смертні вироки» іноземцям у Донецьку

12:41, 11.06.2022
В ООН вважають воєнним злочином «смертні вироки» іноземцям у Донецьку

В ООН різко відреагували на вирок так званих «суддів» «ДНР» про смертний вирок іноземцям, назвавши це воєнним злочином

Смертну кару, що призначив  суд терористів  «ДНР» трьом іноземцям, які воювали на боці України, в ООН прирівняли  до воєнного злочину.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба УВКПЛ.
 
«Такі судові процеси над військовополоненими можна прирівняти до воєнного злочину»,– заявила представниця УВКПЛ Равіна Шамдасані.
 
Вона зазначила, що, за інформацією українського командування, всі чоловіки були у складі українських Збройних сил, і «якщо це так, то їх не можна вважати найманцями».
 
Спікер генсека ООН Стефан Дюжаррик на брифінгу заявив, що організація завжди виступала і виступатиме проти смертної кари за будь-яких обставин.
 
«І ми закликаємо, щоб затриманим комбатантам було надано міжнародний захист і щоб із ними поводилися відповідно до Женевських конвенцій»,– сказав він.
 
Міністерка закордонних справ Великобританії Ліз Трасс категорично засудила смертний вирок двом британським військовополоненим, затриманим "російськими маріонетками" на Донбасі. Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що "приголомшений" цим "вироком".
Держсекретар США Ентоні Блінкен підкреслив, що Аслін, Піннер і Брагім є законними комбатантами, які служать у ЗСУ, і закликав РФ та її маріонеток поважати міжнародне право.
У МЗС України заявили, що уряд і далі докладатиме максимальних зусиль для звільнення всіх захисників країни, зокрема громадян інших держав, які воюють у складі ЗСУ. 
 
Як повідомляла УМ, так званий суд терористичної організації «ДНР» 9 червня «засудив» британців Ейдона Асліна та Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма до "смертної кари" за участь у війні на боці України. 
 
Зокрема, їх визнали винними "у найманні та в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади і повалення конституційного ладу "ДНР". 
 
Як відомо, Піннер та Аслін здалися в полон у Маріуполі в середині квітня. Саадун 12 березня здався в полон у Волновасі.