Папа закликав лідерів країн не воювати, а почати переговори

16:37, 05.06.2022
Папа закликав лідерів країн не воювати, а почати переговори

Папа закликає до переговорів. (vaticannews.va)

Франциск, Папа Римський у ході недільної проповіді 5 червня на площі Святого Петра в Римі закликав національних лідерів не наражати життя людей на жахи війни в Україні, а почати переговори щодо припинення вогню.

 

Як інформує УМ, про це 5 червня повідомляє Vatican News.

 

«Однак, тепер, через сто днів після початку збройної агресії проти України, на людство знову спустився кошмар війни, яка є запереченням Божої мрії: народи, що воюють, народи, що вбивають одні одних, люди, що замість наближатися, змушені віддалятися від своїх домівок.

 

І в той час, як шаленіє безумство руйнування і смерті та розпалюються протистояння, підживлюючи ескалацію, дедалі небезпечнішу для всіх, повторюю свій заклик до провідників народів: будь ласка, не ведіть людство до знищення! Не ведіть людство до знищення. Нехай же розпочнуться справжні переговори, конкретні переговори про припинення вогню і про прийнятне вирішення», -сказав, зокрема, папа Франциск під час недільної проповіді.

 

Свій заклик понтифік приурочив до відзначення свята П’ятидесятниці католиками світу. Очільник Святого Престолу зауважив, що в Україні вона збігається зі ста днями війни.

 

Папа Франциск попросив вірян невтомно молитися за настання миру в Україні й порятунок людей, особливо дітей, від жахів війни. Папа закликав лідерів світу зупинити "моторошне знищення сіл і міст на сході України".

 

У своїй проповіді Папа оминув увагою те, що війська агресія проти України здійснюється через Росію та особисто російського президента Володимира Путіна.

 

Нагадаємо, що 4 червня Папа Франциск на запитання українського хлопчика-біженця відповів, що дуже волів би приїхати до України, але боїться нашкодити.

 

1 червня понтифік закликав припинити блокаду українських морських портів та не шантажувати найбідніші країни світу голодом через відсутність поставок українського зерна.

 

Як повідомляла УМ, на початку травня Папа Франциск заявляв, що він готовий відвідати Москву, щоби провести розмову з російським президентом володимиром путіним, але сенсу їхати в Київ не бачить.

 

Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, Папа Римський, порушивши норми протоколу, самостійно поїхав до посольства РФ у Римі й вимагав, щоби Росія негайно зупинилася й вивела війська.

 

Ватикан пропонув своє посередництво в організації перемовин щодо припинення вогню та перемир'я між Росією та Україною.