Місія МАГАТЕ розпочала працювати в зоні відчуження

11:35, 01.06.2022
Місія МАГАТЕ розпочала працювати в зоні відчуження

Експерти МАГАТЕ обговорюватимуть з фахівцями підприємств відповідні аспекти ядерної та радіаційної безпеки, фізичного захисту, аварійної готовності.

Представники МАГАТЕ перевірять у зоні відчуження об’єкти використання ядерної енергії та нададуть оцінку спроможності їх безпечного функціонування після звільнення від російських загарбників.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України на своєму сайті.

 

У рамках місії буде перевірено наявність на підприємствах відповідних технічних експертів з питання безпеки ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та відпрацьованого ядерного палива.

 

 

«Експерти МАГАТЕ обговорюватимуть з фахівцями підприємств відповідні аспекти ядерної та радіаційної безпеки, фізичного захисту, аварійної готовності», - уточнили в інспекції.

 

На ДСП «Чорнобильська АЕС» інспектори МАГАТЕ також перевіряють відсутність незаявленого ядерного матеріалу відповідно до Угоди про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

 

Напередодні представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) провели перевірку на Рівненській атомній електростанції (РАЕС).

 

Як повідомляла УМ, офіційний Київ вимагає від Ради безпеки ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення ядерної катастрофи.