США стурбовані новою операцією Туреччини на кордоні з Сирією

11:55, 25.05.2022
США стурбовані новою операцією Туреччини на кордоні з Сирією

Туреччина незабаром розпочне нові військові операції вздовж своїх південних кордонів із Сирією. (facebook.com/RTErdogan)

Плани Туреччини розпочати нову операцію вздовж кордону країни з Сирією стурбували Сполучені Штати.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив представник Держдепартаменту США Нед Прайс, передає Reuters.

 

Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара незабаром розпочне нові військові операції вздовж своїх південних кордонів, щоб створити безпечні 30-кілометрові зони для боротьби з тим, що він охарактеризував як "терористичні загрози з цих регіонів".

 

Тоді як офіційний Вашингтон висловив стурбованість планами Анкари, заявивши, що США визнають "законні побоювання Туреччини щодо безпеки на південному кордоні Туреччини, але будь-який новий наступ ще більше підірве регіональну стабільність і поставить під загрозу сили США та кампанію коаліції проти ІДІЛ".

 

Відомо, що нова операція буде націлена на північ Сирії, де Туреччина з 2016 року провела кілька військових операцій проти курдських "Загонів народної  самооборони" (YPG).

 

Зауважимо, що заява Туреччини прозвучала на тлі заперечень Анкари щодо вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.

 

Ердоган вважає "Загони народної самооборони" сирійським відгалуженням забороненої "Робітничої партії Курдистану" (РПК). Союзники по НАТО вважають терористичним угрупуванням лише РПК, а не YPG – дехто навіть надавав їм зброю для боротьби проти Ісламської держави.

 

Як повідомляла «УМ», в обмін на згоду на вступ до НАТО Фінляндії та Швеції Туреччина хоче засудження ними усіх курдських організації та зняття обмежень на продаж озброєнь.