Країни Балтії припинили імпорт електроенергії з росії

11:32, 22.05.2022
Країни Балтії припинили імпорт електроенергії з росії

Російській електроенергії в країни Балтії - віднині зась!

22 травня біржовий оператор Nord Pool  призупинив торги російською електроенергією від її єдиного імпортера у країнах Балтії – групи компаній Inter RAO.

 

Як інформує УМ, про це в неділю, 22 травня, повідомив литовський національний мовник LRT.

 

Це означає, що потреба Литви в електроенергії задовольнятиметься за рахунок місцевого виробництва та імпорту через існуючі сполучення зі Швецією, Польщею і Латвією.

 

За даними литовського оператора системи передачі електроенергії Litgrid, імпорт із вищезгаданих країн минулого року становив загалом 83% всього імпорту електроенергії до країни, а закупівлі російської електроенергії в країні останніми роками знижувалися.

 

“Це важлива віха на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це вираження нашої солідарності з Україною, що воює, тому що ми не можемо дозволити, щоб наші гроші фінансували російську військову машину», — сказав міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

 

Він додав, що Литва досягне повної енергетичної незалежності, коли забезпечить свої потреби за рахунок місцевого виробництва «зеленої» енергії та сама стане країною-експортером електроенергії.

 

Латвійські відповідальні установи та компанії поки що не прокоментували рішення Nord Pool, але деякі експерти повідомили Delfi, що перебої з подачею електроенергії з росії не повинні вплинути на енергетичний сектор країни. Оскільки зараз Латвія виробляє більше електроенергії, ніж споживає, а обсяг електроенергії, який постачається росією, є відносно малим.

 

В Естонії також підтвердили, що дочірня компанія Inter RAO Eesti більше не може працювати як продавець електроенергії в Естонії.

 

Як повідомляла УМ, дорожню карту енергетичних санкцій (рекомендації щодо санкцій проти РФ) напрацювала Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії.