Україна переправлятиме зернові до Литви залізницею

08:39, 21.05.2022
Україна переправлятиме зернові до Литви залізницею

Експорт українського зерна в обхід Білорусі окупився

Глава литовських залізниць Егідіус Лазаускас заявив, що перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося. Вартість витрат приблизно становить 60 тисяч євро.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє ЦТС.
 
Подальша частота рейсів буде визначатися потребою компаній в перевезеннях і конкуренцією з іншими перевізниками.
 
«Поточна ціна - приблизно 60 тисяч євро туди й назад. Питання в тому, скільки б це коштувало, якби таких вантажів було набагато більше, і спрацювала економія на масштабі. У будь-якому випадку пілотний транспорт з України окупився: витягли багато уроків і будуть прийняті рішення, як поліпшити ці послуги, тому що, на наш погляд, є дуже хороші перспективи», – заявив Лазаускас.
 
За його словами, зараз планується доставка складів з вантажами в 1,5 тисячі тонн в Литву раз на тиждень, оскільки литовські залізниці підписали поки кілька договорів на перевезення вантажів з України.
 
Нагадаємо, за оцінками ООН, через війну в Україні застрягли близько 25 млн тонн зерна, що вже спровокувало глобальне зростання цін.
 
Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росія заблокувала в портах України близько 90 млн тонн зерна.
 
За останнім даними, росіяни вивезли з тимчасово окупованих територій України 500 тисяч тонн зерна, а також десятки тисяч тонн соняшникові олії, сотні кілограмів овочів і вкрали в українських аграріїв сільгосптехніку.
 
Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що деякі країни хотіли купити зерно, яке Росія вкрала в України.
 
Також відомо, що Росія може викрасти з окупованих регіонів України зерна на $450 млн.
 
Як повідомляла УМ, росія прагне усунути Україну як конкурента на світовому ринку зерна.  Окупанти завдають авіаудари по зерновій інфраструктурі нашої країни, при цьому зростання ринкових цін йде рф на користь, а світовий голод володимир путін використовує як важелі шантажу.