Ексканцлер ФРН Герхард Шредер пішов з посади у «Роснєфті»

18:41, 20.05.2022
Ексканцлер ФРН Герхард Шредер пішов з посади у «Роснєфті»

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер залишився без посади у «Роснєфті»

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер залишив посаду голови ради директорів російської державної компанії «Роснєфть».
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві на сайті компанії.
 
Шредер заявив «про неможливість продовження своїх повноважень у раді директорів компанії». Він керував радою директорів «Роснєфті» з 2007 року.
 
Також раду директорів з тієї ж причини залишив Маттіас Варніг – керуючий директор компанії Nord Stream AG, оператора газопроводу»Північний потік – 2».
 
Як зазначає російська служба ВВС, Шредер обіймав посаду канцлера Німеччини з 1998 до 2005 року. У 2017 році його призначили головою ради директорів Роснєфті.
 
2021 року Шредера переобрали на посаду. Тоді ж до складу ради директорів нафтової компанії увійшла колишня міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, на весілля до якої приїжджав Путін. 
 
Шредера в лютому також висунули до ради директорів російської енергетичної компанії "Газпром"
 
У Німеччині ексканцлера рішуче критикують за близькість до Кремля та роботу у російських держконцернах. 
 
У відповідь на неї Шредер говорив, що «довіряє» президенту Росії Володимиру Путіну, а їхня дружба припускає, що вони «висловлюють один одному свій погляд і можуть критикувати одне одного».
 
Критика різко посилилася після початку війни в Україні. Кілька тижнів тому кілька співробітників його офісу звільнилися на знак протесту проти його позиції щодо Росії.
 
Відзначимо, що 18 травня Федеральна міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер висловилася за виключення колишнього канцлера з лав правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) через тісні зв'язки з російським режимом.
 
Того ж дня Європарламент закликав ЄС запровадити санкції, за прикладом російських олігархів, проти Шредера та колишнього міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка з минулого року входить до наглядової ради Роснєфті.
 
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив вимогу щодо санкцій проти Шредера, але парламент позбавив його офісу в Берліні, що оплачується платниками податків. 
 
За даними Reuters, крім Шредера і Варніга з "Роснєфті" звільнилися ще п’ять іноземних топменеджерів, які обіймали в компанії посади віцепрезидентів – ідьє Казіміро, Ерік Лірон, Желько Руньє, Авріл Конрой та Отабек Карімов.
 
Джерела агентства пояснюють масове звільнення іноземців з російської нафтової компанії набуття чинності санкціями Євросоюзу, які забороняють громадянам європейських країн або росіянам, які проживають в ЄС, працювати в російському нафтовому гіганті.
 
Як повідомлялося, у німецькому бундестазі домовилися позбавити державного фінансування офіс ексканцлера Німеччини Герхарда Шредера, який займає посади у кількох російських державних компаніях та відомий лобіювання інтересів РФ.
 
Як інформує Україна молода, канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що у всіх є одна спільна мета: Росія не має виграти цю війну, а Україна повинна вижити. Для того аби Путін перейшов до мирних переговорів і перестав диктувати свої умови миру, потрібно посилити обороноздатність України.