ЗСУ повертають Харківщину і стримують ворога на Донбасі - Зеленський

15:45, 18.05.2022
ЗСУ повертають Харківщину і стримують ворога на Донбасі - Зеленський

Українські захисники повертають назад свої території, а також стримують атаки ворога на Донбасі та Півдні країни

Українські захисники уже звільнили від російських терористів північ України, поступово деокуповують Харківщину та стримують загарбників на сході нашої країни.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив Президент Володимир Зеленський у зверненні.
 
«Територія північних областей нашої держави вже звільнена. Ми повертаємо Харківщину. Захисники і захисниці нашої держави стримують найбільш відчайдушні зусилля окупантів на Донбасі»,- сказав Президент.
 
Він додав, що Збройні Сили України одночасно відбивають атаки російських військ і на півдні.
 
«Ми захищаємо Запоріжжя, Миколаїв, Одесу. І ми памʼятаємо про кожне місто і про кожну громаду, які ще перебувають в окупації. Я завжди підкреслюю: в тимчасовій окупації. І, звичайно, ми памʼятаємо про Крим»,- підкреслив Президент.
 
Він нагадав, що минулого року 18-го травня, звертаючись до народу, згадував рядки кримськотатарської поетеси Лілі Буджурової «Коли ми повернемось»:
 
«Когда мы вернёмся домой всем народом, придётся вам вспомнить, откуда мы родом, придётся вам вспомнить, откуда вы сами, незваными здесь объявились гостями».
 
«І ось цьогоріч, у дні цієї війни, ми доводимо: Україна дійсно повертається. Правда повертається. І народ повертається. Повномасштабне вторгнення Росії, яка черпає натхнення у найгіршому, що світ бачив у 40-х роках 20-го століття, піднімає з попелу пережите у той час»,- сказав Президент.
 
Він наголосив, що росія спонукає нас повертати і цих окупантів до того, що зрештою переживають усі антилюдські режими, а саме: до їхнього програшу.
 
Щороку 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
 
Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). 
 
Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.
 
27 червня 1944 року радянська влада почала примусово виселяти з Криму греків, болгар, вірмен. За даними кримських істориків, в депортації опинилися близько 16 тисяч греків, понад 12,5 тисячі болгар і майже 10 тисяч вірмен.
 
Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський пропонує продовжити термін воєнного стану в нашій державі.
 
Читайте також: Президент України Володимир Зеленський готовий зустрітися з президентом країни-окупанта володимиром путіним і домовитися про ключові параметри миру «хоч завтра».