Евакуація захисників «Азовсталі» в обмін на визнання Маріуполя підконтрольним рф – Інститут вивчення війни

12:26, 18.05.2022
Евакуація захисників «Азовсталі» в обмін на визнання Маріуполя підконтрольним рф – Інститут вивчення війни

Ситуація на фронті станом на 17 травня - карта опублікована американським Інститутом вивчення війни. (Фото: THE INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR)

На евакуацію захисників «Азовсталі» влада росії могла погодитися в обмін на оголошення Маріуполя повністю під контролем рф.

 

Як інформує УМ, про це пише американський Інститут вивчення війни.

 

Також зазначають, що кремль міг погодитися на таку угоду, щоб забезпечити перемогу та відвернути критику в соцмережах щодо невдалого переходу через річку Сіверський Донець і загальних повільних темпів захоплення росією України.

 

За даними Головного управління військової розвідки України, міноборони росії поспіхом готує престур іноземних журналістів окупованими територіями України з 18 по 21 травня.

 

У майбутньому москва може відмовитися від обміну захисників Маріуполя, додають аналітики. Деякі депутати держдуми росії виступають за ухвалення законів, які заборонять участь в обміні полоненими осіб, звинувачених у «нацизмі».

 

кремль може проігнорувати занепокоєння депутатів держдуми або використати його, щоб саботувати переговори з Україною, вважають в Інституті вивчення війни.

 

Нагадаємо, що 10 травня російські війська знищили на «Азовсталі» вже другий підземний госпіталь.

 

17 травня Міністерство оборони України підтвердило, що ввечері 16 травня розпочався процес вивезення українських військових із заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Першими виїхали понад 250 бійців.

 

Спікер держдуми рф в’ячеслав володін назвав українських військових з «Азовсталі», «воєнними злочинцями» і заявив, що вони не мають підлягати обміну.

 

Як повідомляла УМ, понад три тисячі жителів Маріуполя російські агресори утримують у «фільтраційній в’язниці» - колишній виправній колонії № 52 у селищі Оленівка Донецької області.