Російська авіація здійснила ураження промислових об’єктів у глибині території України – Генштаб

09:21, 16.05.2022
Російська авіація здійснила ураження промислових об’єктів у глибині території України – Генштаб

противник не припиняє ведення наступальних дій

У східній операційній зоні та по промислових об’єктах у глибині території України армія рф застосувала авіацію.

 

Як інформує УМ,  про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив 16 травня у Фейсбуці.

 

Зазначається, що станом на 6:00 16 травня противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку. На Слобожанському напрямку намагається стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їх виходу до державного кордону України. Ворог веде підготовку наступальних дій силами підрозділів зосереджених в районі міста Ізюм.

 

“Російська авіація здійснювала ураження об’єктів цивільної та військової інфраструктури у східній операційній зоні та промислових об’єктів у глибині території України”, - йдеться в повідомленні.

 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Збройні сили республіки білорусь (до семи батальйонів) продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.

 

Наступний етап перевірки бойової готовності сил реагування зс білорусі триватиме до 21 травня. Фіксується діяльність мобільного комплексу радіомоніторингу в прикордонній смузі, зокрема і на території України. Він діє з метою моніторингу мереж стільникового зв’язку.

 

На Сіверському напрямку противник посилив контроль ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та проводить демонстраційні дії, з метою утримання підрозділів Сил оборони на напрямку та не допущення їх перекидання до Східної операційної зони. Продовжує зберігатися імовірність обстрілів та ракетно-бомбових ударів з території російської федерації на зазначеному напрямку.

 

На Харківському напрямку ворог зосереджує основні зусилля на утриманні займаних позицій та недопущенні просування українських військ у напрямку до державного кордону України з рф.

 

На Слов’янському напрямку активних бойових дій противник не проводив. Здійснює доукомплектування та поповнення втрат.

 

російські військові обстріляли з артилерії цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Противник вів повітряну розвідку за допомогою БпЛА “Орлан-10”.

 

На Донецькому напрямку армія рф здійснювала обстріли з усього спектру наявного озброєння до авіації включно з метою виснаження особового складу і руйнування фортифікаційних споруд підрозділів Збройних сил України.

 

На Лиманському, Бахмутському та Курахівському напрямках ворог продовжує ведення наступу, бойові дії тривають.

 

На Авдіївському напрямку, після завданих Силами оборони втрат, ворог відійшов на раніше зайняті позиції.

 

На Сєвєродонецькому та Новопавлівському напрямках активних бойових дій противник не вів, намагався здійснювати вогневе ураження ЗСУ.

 

У Маріуполі ворог продовжує масовані артилерійські та авіаційні удари. Основні зусилля армія рф зосереджувала на блокуванні та ураженні українських підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

 

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив, здійснював обстріли ЗСУ із застосуванням ствольної артилерії та мінометів.

 

Сили оборони завдали удару по позиціях ворога у районі населеного пункту Чорнобаївка. Кількість втрат живої сили та техніки уточнюється.

 

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних сил вразили одинадцять повітряних цілей: два вертольоти (Ка-52 та Мі-28) сім БпЛА оперативно-тактичного рівня і дві крилаті ракети.

 

Авіація Повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря, підтримувати бойові дії ЗСУ та патрулювати повітряний простір України.

 

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито сімнадцять атак ворога, знищено три танки, одну артилерійську систему, шість одиниць бойової броньованої техніки та автомобіль противника. Втрати особового складу російських військ уточнюються.

 

Як повідомляв УМ, артилерійські підрозділи Десантно-штурмових та Сухопутних військ виявили і ювелірно знищили вогневу позицію реактивної артилерії російських окупантів.