Із розбомбленого рашистами Маріуполя треба витягнути поранених українських захисників

15:26, 13.05.2022
Із розбомбленого рашистами Маріуполя треба витягнути поранених українських захисників

У підвалах металургійного комбіната знаходиться до 600 поранених українських захисників (Фото полку «Азов»)

Російські нападники  так і не спромоглися здійснити чергову мрію свого фюрера путіна – повністю заволодіти Маріуполем, щоби їхній парад у зраненому місті 9 травня був «переможним». Наразі російські військові намагаються перекрити всі шляхи відходу українським захисникам.

 

Маріуполь наразі фактично знищено російськими окупантами, але морпіхи й «азовці», які на 100 км відрізані від основних сил ЗСУ, вже більше двох місяців тримають оборону, закріпившись на комбінаті «Азовсталь», що займає з прилеглими територіями п’яту частину території міста.

 

За приблизними оцінками, в місті загинуло не менше двадцяти тисяч мирного населення. Чого варте тільки одне із жахіть – бомбардування місцевого драмтеатру. На цю будівлю у центрі міста новітні варвари 16 березня скинули надпотужну бомбу в той час, як там переховувалося понад тисячу цивільних маріупольців з маленькими дітьми. У результаті загинули, за останньою інформацією, майже 600 людей.

 

Із 1 по 8 травня нарешті неймовірними зусиллями із підземних сховищ «Азовсталі» вдалося провести евакуацію кількох сотень маріупольців на територію України: це 173 + 50 + 156. Вдалося це зробити ціною трьох життів воїнів та шістьох поранених. Там залишається ще близько сотні цивільних.  На початок тижня йшла мова про до 600 поранених українських військових у підвалах Азовсталі, хтось щодня помирають від нестачі медикаментів. 

 

 «Ми два з половиною місяці просимо весь світ, журналістів, політиків про те, щоб евакуювати цивільних. І лише зараз нам вдалося це зробити. А ще безліч цивільних, на жаль, було евакуйовано на територію, підконтрольну Російській Федерації», - сказав в інтерв’ю замкомандира полку «Азов» капітан Святослав Паламар («Калина»). - Ми чекаємо різких дій щодо реального припинення режиму вогню. У нас залишається багато військовослужбовців поранених, для яких ми кричимо про допомогу. Їм потрібно евакуюватися в першу чергу».

 

 

Офіцер управління розвідки «Азову» Ілля Самойленко пояснив, що захисники заблокованого Маріуполя мають чотири варіанти дій, але єдиним прийнятним є –  битися. Він наголосив, що полон для «азовців» означає смерть, оскільки ворог порушує всі правила і звичаї війни.

 

«Окупанти перетворили Маріуполь на середньовічне гетто. Тож смертність буде відповідною. Без ліків та медичної допомоги, відновлення водопостачання та справної каналізації в місті сплахнуть епідемії, - констатував ще 11 травня у телеграм-каналі Маріупольської міської ради мер Вадим Бойченко. -  Зараз більша частина наявного населення – старенькі та хворі люди. Без належних умов, смертність серед уразливих категорій зросте в рази. Частина маріупольців з прилеглих селищ повернулася до міста, бо їх не випускають на територію вільної України через жорстку систему фільтрації. Але ж росіяни продовжують геноцид, який розпочали 24 лютого. Наші люди в смертельній небезпеці. Тому потрібна повна евакуація міста».

 

Зараз в місті перебуває 150-170 тисяч жителів.

 

Понад 1 млн 200 тисяч підписів станом на середу набрала за кілька днів петиція «Врятувати Маріуполь» (Save Mariupol). Неурядові та некомерційні організації, всі небайдужі, політики та знаменитості закликають Організацію Об'єднаних Націй і особливо Генерального секретаря ООН та регіональних лідерів з усього світу розпочати невідкладну процедуру евакуації «усіх осіб із "Азовсталі" на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третіх безпечних країн».

 

Як повідомляла "УМ", Туреччина готова забрати оборонців Маріуполя у порту Бердянськ. Але росія відхилила цю пропозицію Анкари.