Мінреінтеграції закликає «Лікарів без кордонів» врятувати захисників Азовсталі

11:43, 06.05.2022
Мінреінтеграції закликає «Лікарів без кордонів» врятувати захисників Азовсталі

Україна звернулася до міжнародної медичної організації «Лікарі без кордонів» - сподіваючись врятувати тих хто ще вижив у Маріуполі.

Сформувати евакуаційну місію для порятунку захисників на металургійному комбінаті «Азовсталь» Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Україні закликає міжнародну медичну організацію «Лікарі без кордонів» (MSF).

 

Як інформує УМ, про це 6 травня повідомляє Мінреінтеграції України в Телеграм. Відповідний лист віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук направила голові Місії «Лікарі без кордонів» в Україні Мішелю-Олів’є Лашаріте.

 

«Тож виходячи з принципів, якими керується MSF, Мінреінтеграції просить сформувати місію для евакуації захисників Маріуполя, які зараз перебувають у металургійному комбінаті «Азовсталь». Оцінити їх фізичний та психічний стан, зібрати свідчення про умови, в яких вони перебувають, та надати медичну допомогу українцям, права людини яких порушені російською федерацією», - підкреслили у міністерстві.

 

Зазначається, що жахливі умови, в яких перебувають усі оточені на Азовсталі, відсутність доступу до медичної допомоги, погіршення їхнього фізичного та психологічного стану є очевидним порушенням розділу IX статті 55 Статуту Організації Об’єднаних Націй.

 

У листі Верещук нагадала, що за хартією MSF надає допомогу населенню, що потрапило в біду або є жертвам збройних конфліктів.

 

Нагадаємо, що віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук подякувала голові Місії «Лікарі без кордонів» в Україні Мішелю-Олів’є Лашаріте за внесок організації у допомогу Україні під час російської агресії.

 

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота та мотострілки.

 

Як повідомляла УМ, в столиці України рідні та близькі захисників Маріуполя не змогли провести мирний мітинг на підтримку українських бійців, оскільки правоохоронці не дали їм такої змоги, пославшись на закон про воєнний стан.