ЗСУ знищували російських генералів за розвідданими США - NYT

10:29, 05.05.2022
ЗСУ знищували російських генералів за розвідданими США - NYT

Зищений ЗСУ російський генералітет. (Фото з відкритих джерел)

Сполучені Штати надавали розвідувальні дані про російські підрозділи, що дозволило українцям атакувати і вбивати багатьох російських генералів. Проте невідомо, скільки саме генералів було вбито в результаті допомоги США

 

Як інформує УМ, про це пише The New York Times із посиланням на американських посадовців.

 

У виданні сказали про заяву українських чиновників, що вбито 12 російських генералів на передовій.

 

Допомога щодо націлювання є частиною секретної допомоги адміністрації Байдена щодо надання Україні розвідувальних даних на полі бою в режимі реального часу.

 

Сполучені Штати зосередилися на наданні місцеперебування та інших подробиць про мобільний штаб російських військових, який часто переміщується.

 

Українські чиновники поєднали цю геолокацію зі своїми розвідувальними даними, включаючи перехоплені комунікації, які попереджають українських військових про присутність вищих російських офіцерів, щоб завдати артилерійських ударів та інших атак, у яких загинули російські офіцери.

 

Видання зазначає, що Адміністрація Байдена намагалася зберегти в секреті більшу частину розвідувальних даних на полі бою, побоюючись, що це буде розцінено як ескалація і спровокує президента росії владіміра путіна на розширення війни.

 

Американські офіційні особи не стали описувати, як вони отримали інформацію про штаб російських військ. Але протягом всієї війни розвідувальні служби США використовували різноманітні джерела, включаючи секретні та приватні супутники, щоб відстежувати переміщення армії рф.

 

Відповідаючи на запитання про надання розвідданих українцям, речник Пентагону Джон Кірбі сказав, що "ми не будемо говорити про деталі цієї інформації". Але він визнав, що Сполучені Штати надають "Україні інформацію та розвідувальні дані, які вони можуть використовувати для захисту".

 

NYT зазначає, що Сполучені Штати забороняють собі надавати розвідувальні дані про найвищих російських військових лідерів. Зокрема, це стосується російського генерала Герасимова.

 

Але американська розвідка була причетною у смерті інших російських генералів, визнали чиновники.

 

Американські офіційні особи публічно визнали, що США почали надавати Україні оперативні розвідувальні дані напередодні вторгнення росії 24 лютого.

 

За їхніми словами, американська розвідка передала Україні секретну інформацію в широкому діапазоні сфер, від переміщення російських військ до даних про цілі.

 

Як повідомляла УМ, генерал армії рф Валерій Герасимов прибув під Ізюм, щоб особисто командувати наступом російських військ на Слов'янськ. Та українські військові завдали удару по місцю, де знаходився штаб 2 армії ЗС РФ, і в Ізюмі стався сильний вибух.