Сусіди з Польщі передали важке озброєння

14:47, 29.04.2022
Сусіди з Польщі передали важке озброєння

Україна отримала від Польщі 200 танків

Понад 200 пострадянських танків T-72 Польща передала Україні для боротьби з російським окупантом. Такої кількості техніки достатньо, щоб оснастити дві танкові бригади.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Polskie Radio.
 
Крім танків, в Україну відправили також кілька десятків бойових машин піхоти.
Зазначається, що у Польщі є майже 400 одиниць цієї техніки. Згідно з рішенням Міноборони Польщі в 2019 році деякі з них були модифіковані, в основному з погляду вогневих можливостей цих танків. Проте за даними ЗМІ, українській армії передають переважно машини з-поза програми модернізації.
 
Як відомо, Варшава передала Україні техніки на 7 мільярдів злотих. Серед озброєння ЗСУ  отримали самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» та реактивні системи залпового вогню «Град». Польща також надала ракети класу «повітря-повітря» для літаків МІГ-29 і Су-27.
 
Крім важкої техніки, українська армія отримала дрони виробництва польської компанії WB Electonics, які використовують, серед іншого, для розвідувальної діяльності.
 
«Самі українці хваляться, що мають польські безпілотники Warmate – систему баражуючого боєприпасу, подібну на американські дрони-камікадзе Switchblade», — пише видання.
 
З польського арсеналу українські захисники отримали також переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun, які вже, за неофіційною інформацією, збивали російські гелікоптери. Польща також надає Україні велику кількість боєприпасів.
 
Довідка: Танк Т-72 – основний бойовий танк, розроблений в СРСР і вироблявся Уралвагонзаводом у Нижньому Тагілі. Прийнятий на озброєння радянської армії у 1973 році. За 30 років виробництва виконано 14 основних модифікацій.
 
Танк призначений для вирішення бойових завдань військ, найперше у наступі, а також і в обороні, як ефективний засіб ведення активних бойових дій на суші в умовах як звичайної, так і ядерної війни.
 
Основне озброєння для Т-72 — модернізована танкова 125-мм гладкоствольна гармата. Стрільба виконується артпострілами роздільно-гільзового заряджання з бронебійними, підкаліберними, кумулятивними, уламково-фугасними снарядами і пострілами з керованою ракетою, яка має бойову кумулятивну частину.
 
Практична скорострільність гармати — 8 пострілів за хвилину. З гарматою спарений кулемет ПКТ, на башті встановлено зенітний 12,7-мм кулемет НСВ, а з її боків — димові гранатомети.
 
Як відомо, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс та союзники надали Україні військову допомогу на суму близько 8 мільярдів доларів і продовжать її нарощувати.
 
Голови верхніх палат парламентів Чехії та Польщі Томаш Гродський та Мілош Вистрчіл звернулися до законодавчих органів «країн демократичного світу», закликавши невідкладно надати Україні зброю. Відповідне звернення було опубліковане 20 квітня на сайті сенату Чехії.
 
Президент США Джо Байден 21 квітня заявив, що США виділять ще 800 млн доларів на озброєння Україні. Також США нададуть додаткових 500 мільйонів доларів економічної допомоги Україні і не пускатимуть російські кораблі в американські порти.