Крилаті ракети над Хмельницькою АЕС є актом ядерного тероризму з боку рф - Денісова

13:21, 25.04.2022
Крилаті ракети над Хмельницькою АЕС є актом ядерного тероризму з боку рф - Денісова

Ракетні обстріли російських загарбників ставлять під ядерну загрозу увесь світ.

Над водоймою-охолоджувачем Хмельницької АЕС вранці 25 квітня були зафіксовані дві російські крилаті ракети.

 

Як інформує УМ, про це 25 квітня повідомляє уповноважена з прав людини Людмила Денісова та Енергоатом у Телеграм.

 

Цей акт ядерного тероризму з боку РФ міг стати екологічною катастрофою як для України, так і для Європи. Наразі порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків Хмельницької АЕС немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан перебуває у межах норми. Територія Хмельницької АЕС знаходиться під посиленою охороною.

 

"Своїми діями в Україні російська федерація грубо порушує вимоги статті 56 Додаткового протоколу 1977 року до Женевських конвенцій та інших актів щодо регуляції міжнародних зобов’язань у ядерній сфері", - наголошує Омбудсман Людмила Денісова.

 

Денісова закликає міжнародних партнерів та МАГАТЕ негайно вжити всіх можливих заходів для припинення бойових дій Росії навколо українських АЕС та зупинити ядерний тероризм на території Україні.

 

А також звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні.

 

У свою чергу в Енергоатомі повідомили: «О 08:10 над водоймою-охолоджувачем Хмельницької АЕС були зафіксовані дві крилаті ракети, випущені російськими військовими, ймовірно в бік міст Рівне або Здолбунів.

 

Російські збройні сили знову бездумно обстрілюють територію України, випускаючи крилаті й інші стратегічно-тактичні ракети в максимально критичній близькості до ядерних об’єктів. Це черговий акт ядерного тероризму, яких від початку військової агресії росії проти Україні стає дедалі більше.

 

Російську агресію в Україні необхідно зупинити якнайшвидше. Адже в небезпеці – під загрозою чергової ядерної катастрофи – весь світ!»

 

Як повідомляла УМ,  25 квітня зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили 2 російські крилаті ракети, випущені по критичній інфраструктурі західному регіону України.