Greenpeace заблокував танкер із російською нафтою у Норвегії

12:53, 25.04.2022
Greenpeace заблокував танкер із російською нафтою у Норвегії

Гринпісівці долучилися до блокування російських енегоносіїв. (Фото: DPA)

Активісти Greenpeace (Міжнародної неурядової природоохоронної організації) в понеділок, 25 квітня, заблокували танкер, який мав доставити російську нафту до Норвегії, прив'язавши себе до судна на знак протесту проти розв'язаної росією війни в Україні.

 

Як інформує УМ, про це 25 квітня повідомило агенство Reuters.

 

За даними Marine Traffic, танкер «Усть-Луга» стоїть біля нафтового терміналу Exxon Mobil у Слагені, приблизно за 70 км на південь від Осло.

 

Активісти, які прибули на невеликому човні, прикували себе до якірного ланцюга танкера, намагаючись запобігти розвантаженню 95 тисяч тонн нафти.

 

«Нафта лежить в основі не тільки кліматичної кризи, а й воєн і конфліктів. Я шокований тим, що Норвегія діє як вільний порт для російської нафти, яка, як ми знаємо, фінансує війну путіна», - заявив глава Greenpeace у Норвегії Фроде Плейм.

 

Група закликала уряд Норвегії заборонити імпорт російського викопного палива і заявила, що норвезький підрозділ Exxon Mobil Esso має розірвати будь-які контракти на такий імпорт з росії після її вторгнення в Україну.

 

Esso Norway погодилася купити нафту до початку війни і не планує подальших закупівель у росії, повідомив норвезькій щоденній газеті Dagbladet представник компанії.

 

Додамо, що наприкінці березня активісти Greenpeace заблокували два нафтові танкери біля узбережжя Данії для перевезення 100 тисяч тонн російської нафти, що стало спробою зупинити фінансування російського вторгнення в Україну.

 

У середині квітня активісти Greenpeace та Elokapina заблокували доступ до фінського порту Ханко залізничним потягам із російським вугіллям.

 

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Як повідомляла УМ, держави-члени Європейського Союзу не мають згоди щодо повного ембарго або підвищення мит на імпорт російської нафти та газу.