Зеленського та російську пропагандистку Овсяннікову Німеччина нагородила однією премією

15:01, 22.04.2022
Зеленського та російську пропагандистку Овсяннікову Німеччина нагородила однією премією

Лауреати «Премії ЗМІ за свободу-2022»: Тихановська, Зеленський і Овсяннікова.

Німеччина спровокувала черговий скандал: німецька Weimer Media Group визначила лауреатів «Премії ЗМІ за свободу-2022».
 
Ними стали президент України Володимир Зеленський, екскандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська та колишня редакторка російського пропагандистського Першого каналу Марина Овсяннікова. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомило видання DW. 
 
Вибір кандидатур журі премії обґрунтувало тим, що «українці, білоруси та росіяни стоять на передовій боротьби проти зла, проти війни та тиранії у Східній Європі та мужньо захищають свою, а також нашу (європейську) свободу».
 
Церемонія нагородження відбудеться 22 квітня 2022 року. Її має провести голова фракції Європейської народної партії у Європарламенті Манфред Вебер. Політик відомий як послідовний критик політики Кремля.
 
Нагадаємо, що Овсяннікова з’явилася в ефірі під час новин на Першому каналі з плакатом «No war. Зупиніть війну. Не вірте в пропаганду. Тут вам брешуть. Russians against war».
 
Вона також кілька разів повторила: «Зупиніть війну! Ні війні!», а потім в ефір швидко поставили інший відеоряд. 
Журналістку затримали російські силовики, але згодом відпустили, наклавши штраф.
 
Пізніше жінка виїхала з РФ, а згодом з’явилася в ефірі найвпливовішої ТРК Італії RAI та в ефірі шоу «Che tempo che fa», де закликала Захід скасувати антиросійські санкції.
 
На її думку, «росіяни не повинні колективно відповідати за те, що відбувається в Україні». Бо в цьому нібито винна лише одна людина – Володимир Путін.
 
11 квітня стало відомо, що Овсяннікова стала позаштатною кореспонденткою німецької газети Die Welt та телеканалу Welt, де розповідатиме про події в Росії та Україні.
 
15 квітня в Берліні українські активісти та активістки провели акцію протесту, вимагаючи звільнити Овсяннікову.
 
У свою чергу Нацрада з питань телебачення і радіомовлення закликала керівництво і журналістів Weimer Media Group обрати правильну позицію в ситуації, що склалася і відмовитися від вручення Премії ЗМІ за свободу Овсянніковій.
 
У Нацраді заявили, що «неприйнятно зрівнювати внесок у просування демократії та миру в Європі президента України та російської пропагандистки». 
 
Як відомо, в Росії жодна телевізійна програма, а новини й поготів, не виходять у прямому ефірі. Отже, уявна сміливість пані Овсяннікової є частиною сценарію, розробленого одним з головних пропагандистів путінського режиму, керівником Першого каналу Костянтином Ернстом, який, до речі, у багатьох європейських країнах перебуває під санкціями у зв’язку з невмотивованим і надзвичайно жорстоким вторгненням Росії до України», – йдеться у зверненні.
 
Регулятор зазначає, що звільнення і вільний виїзд Овсяннікової з Росії до Європи є частиною єдиного плану, про що свідчать її неодноразові виступи й публікації в соцмережах щодо необхідності зняття санкцій з Росії.
 
Також Нацрада просить Axel Springer Verlag, що володіє виданням Die Welt, відмовитися від співробітництва з Овсянніковою.
 
Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський отримав престижну нагороду - медаль Свободи Рональда Рейгана. Медаль для Президента отримала посол України у США Оксана Маркарова. Нагороду передав керівник Президентської фундації Рональда Рейгана Фредерік Раян.
 
Читайте також: канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через його рішення не постачати в Україну важке озброєння.