На Галичині планували створити «народні республіки» ще з літа 2021 року

14:20, 12.04.2022
На Галичині планували створити «народні республіки» ще з літа 2021 року

СБУ зірвали плани Кремля у створенні «народних республік» на заході України

Створити «народні республіки» , подібні до ДНР та ЛНР, Кремль планував і у західних областях України. Робота з повалення конституційного ладу почала проводитися  з літа минулого року.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє Служба безпеки України.


Один із учасників угруповання пішов на співпрацю зі слідством і розповів, що він був завербований відставним співробітником ворожої розвідки – організатором "схеми". Він запропонував створити в Україні нове народовладдя, а якщо чинна влада "не піде у відставку", то повалити її силою. 


"Для захоплення влади угруповання мало завербувати 500 бойовиків, бажано з колишніх військовослужбовців АТО, і забезпечити їх зброєю", – зазначили в СБУ. 


Втілення плану мало збігтися в часі з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, але завдяки роботі СБУ мережу було викрито, а її організатора та ключових осіб – затримано на початку березня в Івано-Франківській і Хмельницькій областях.


Один зі спільників визнав свою вину та дав свідчення щодо організатора. Матеріали щодо нього скеровано до суду. 


Нагадаємо, "народу республіку", подібну до формувань в Донецькій та Луганській областях, з початком повномасштабної війни росіяни наполегливо намагалися створити на Херсонщині.  Однак місцеві мешканці та влада не погоджуються на співпрацю з окупантами. 
 

Як повідомляла УМ, у Черкасах та Смілі спецслужба нейтралізувала чергову групу ворожої агентури: було  викрито двох жителів Черкаської області, які займались інформаційно-підривною діяльністю.


Вони поширювали через заборонені соцмережі заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави. Також задокументовано факти публічного виправдовування російської агресії та військових злочинів окупантів, зокрема, знищення українських міст та вбивства мирних громадян.