Переговори у Стамбулі: Ердоган закликав Україну і рф до перемир’я

11:58, 29.03.2022
Переговори у Стамбулі: Ердоган закликав Україну і рф до перемир’я

Виступ Ердогана у Стамбулі перед стартом переговорів між Україною і рф. (facebook.com/RTErdogan)

Новий раунд переговорів української і російської делегацій, які очолюють Давид Арахамія та Володимир Мединський стартував у Стамбулі у вівторок.

 

Нині сторони обговорюють фундаментальні положення переговорного процесу.

 

Паралельно делегації працюють із усім спектром спірних питань, зазначив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

 

Як інформує Україна молода, перед початком переговорів перед делегаціями виступив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та закликав сторони до перемир'я.

 

Виступ Ердогана, який транслювали українські телеканали, оприлюднено на його сторінці у Facebook.

 

Зокрема, президент Туреччини сказав, що продовження бойових дій не вигідне нікому. І висловив сподівання, що переговори дадуть конкретний результат.

 

На його думку, успішні переговори у Стамбулі сприятимуть зустрічі лідерів України та Росії.

 

 "Як ваш сусід, ми дуже засмучені такою ситуацією. Ми докладали зусиль, щоб припинити її. Ми намагалися відновити мир, відновити міжнародне право.

 

На всіх міжнародних платформах намагалися захищати права обох країн, забезпечити справедливий підхід до питання. Наша країна теж втратила багато військових, і ми намагалися, щоб це не повторилося на північ від нас.

 

Туреччина відчуває відповідальність за мир в нашому регіоні, віримо, що мир буде відновлено. Продовження конфлікту нікому не принесе користі, кожен загиблий, зруйнована будівля відриває частину від нашого майбутнього.

 

Відновлення миру буде корисним для обох сторін і для всіх. Ми чекаємо від вас щасливої звістки", - підкреслив Ердоган.

 

 

Після виступу турецький лідер залишив перемовини та повідомив, що відправляється в Узбекистан.

 

За столом перемовин від України: голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, міністр оборони Олексій Резніков, депутати Андрій Костін і Рустем Умеров, радник голови ОП Михайло Подоляк, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, заступник голови ОП Кирило Тимошенко, генерал Олександр Кириленко, дипломат і колишній чиновник Олександр Чалий.

 

Також відомо, що Арахамія взяв участь у тет-а-тет зустрічі глав делегацій з Володимиром Мединським.

 

Російський олігарх Роман Абрамович також перебуває у Стамбулі. Перед початком переговорів бізнесмен він переговорив із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та членами делегацій.

 

Відомо, що російська делегація оселилася в готелі Ciragan Palace Kempinski, а українська – в Shangri-La Bosphorus, обидва готелі розміщені неподалік один від одного в районі Бешикташ.

 

Переговори делегацій відбуваються у президентській резиденції Долмабахче у Стамбулі за зачиненими дверима й триватимуть з 28 до 30 березня.

 

Наразі Росія та Україна провели три раунди очних переговорів у Білорусі, а четверта зустріч відбулася у форматі відеоконференції.

 

Як повідомляла «УМ», на думку аналітиків і експертів, на переговорах у Стамбулі українська делегація має перегравати російську, щоб знову не наступити на «будапештські граблі».

 

Напередодні глава МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що Україна не торгує людьми, землями та суверенітетом, і саме таку тверду позицію Президент Володимир Зеленський дав доручення займати українській делегації.