У Маріуполі благають про порятунок 160 тисяч людей

13:25, 28.03.2022
У Маріуполі  благають про порятунок 160 тисяч людей

Близько 160 тисяч людей перебувають у блокадному Маріуполі й очікують на своє визволення (Фото з відкритих джерел)

Десятки тисяч людей перебувають у відірваному від світу Маріуполі без води, їжі, світла, тепла через блокаду міста російськими окупантами. Мирні жителі  чекають на своє визволення. 


Як інформує Україна молода, про це на прямому включенні в телемарафоні UA разом повідомив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.


«На жаль, ще досить багато людей у заблокованому Маріуполі. Ця цифра точно за 100 тисяч населення, близько 160 тисяч, за нашими оцінками, людей перебувають сьогодні в блокованому місті Маріуполі, в якому сьогодні неможливо жити, бо немає нічого – ні води, ні світла, ні тепла, ні зв'язку. І це страшно насправді. Те приниження, через яке проходить сьогодні кожен маріуполець ціною цієї російської окупації, це навіть неможливо передати словами», – заявив мер.


Він зазначив, що сьогодні потрібна повна евакуація міста Маріуполя і надія на це не згасає.


«Ми живемо цією надією… Ось зараз, наприклад, стоять 26 автобусів, які мають вирушити до міста Маріуполь з метою евакуації, але немає на сьогодні, на жаль, рішення, щоб вони розпочали свій рух… Під обстрілами наші героїчні водії намагаються дістатись до тих точок, де сьогодні можуть бути маріупольці, і вони чекають із надією, що така можливість у них з'явиться. Але не все в наших силах, на жаль, ми перебуваємо сьогодні в руках цих окупантів тут», – наголосив Бойченко.


Він також сказав, що сьогодні і він, і багато українців сподіваються на наших європейських друзів та партнерів, які допоможуть організувати евакуацію мирних жителів із розгромленого агресором міста.


«Я сьогодні також, як десятки тисяч маріупольців, чекаю з надією, що таке рішення буде можливим… Ми дуже сподіваємось на наших міжнародних партнерів, на їхню твердість, на їхні переконання, на слова любові. І, звичайно ж, ми не можемо відпускати цю надію… Дуже сподіваємось на президентів Франції, Туреччини, що вони все ж достукаються, і нам відкриють стійкий «зелений коридор», і ми заберемо тих людей, які хочуть повернутися на підконтрольну територію України, вони просять і благають про це», – заявив міський голова.


І додав: "Я впевнений, що правда і Бог на нашому боці, і перемога буде за нами".


Як відомо, російська агресія спричинила за собою гуманітарну катастрофу в Маріуполі. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.


Командир полку «Азов» заявив, що у Маріуполі кількість жертв серед мирного населення зростає щодня та становить до 4 тис. осіб, але реально оцінити це складно.


Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що війська росії майже знищили місто, з нього необхідно евакуювати всіх цивільних.


Як повідомляла УМ, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Франція у співпраці з Туреччиною і Грецією збирається розпочати  «гуманітарну операцію», щоб евакуювати мирних жителів, що залишаються у Маріуполі на півдні Донецької області України, яке перебуває в облозі російської армії майже місяць.