На Чорнобильській АЕС відновили електропостачання

19:39, 13.03.2022
На Чорнобильській АЕС відновили електропостачання

ЧАЕС, що була захоплена російськими військами, відновила свою роботу

Фахівці НЕК "Укренерго" відновили електропостачання на Чорнобильській АЕС, яку захопили російські окупанти. 


Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко у Фейсбуці.


"Сьогодні завдяки неймовірним зусиллям фахівців НЕК “Укренерго”, наших атомників та електриків вдалося повернути електропостачання на ЧАЕС, захоплену російськими окупантами", - написав він.


Галущенко наголосив, що українські енергетики, ризикуючи власним здоров’ям та життям, змогли відвернути ризик можливої ядерної катастрофи, що загрожувала всій Європі.


За словами міністра, тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову працюватимуть у штатному режимі, не від резервного живлення.


Галущенко наголосив, що ЧАЕС — це об’єкт української енергетики, і Україні не потрібна жодна допомога зі сторони будь-кого для забезпечення чи відновлення електропостачання на вітчизняні об'єкти.


"Так, наші енергетики дійсно герої, але самими подвигами неможливо забезпечити ядерну безпеку в умовах військової агресії. Тому я ще раз звертаюся до наших міжнародних партнерів, Єврокомісії, МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ: допоможіть нам захистити ядерні об’єкти! Зараз вкрай необхідно змусити ворога залишити АЕС та встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо об’єктів атомної енергетики України", - підкреслив очільник Міненерго.


Як відомо, ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого. З 4 березня під контролем російської армії перебуває ЗАЕС. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі 10 березня наполягав на негайному виведенні росією своїх військ з Чорнобильської та Запорізької АЕС для запобігання ядерній катастрофі в Європі.


Електропостачання на ЧАЕС було відсутнє з 9 березня.


Як повідомляла УМ, пів сотні окупантів, танки, бойові машини піхоти та бронетранспортери ворога знищили захисники України на Чернігівщині. Збройні сили України звільнили п’ять населених пунктів у Чернігівському напрямку.