ООН має беззаперечні докази використання Росією заборонених бомб

16:36, 11.03.2022
ООН має беззаперечні докази використання Росією заборонених бомб

Використання касетних бомб заборонили ще у 2008 році міжнародною конвенцією

Управління ООН з прав людини отримало достовірні повідомлення про застосування російськими окупантами касетних боєприпасів на території України. 


Як інформує Україна молода, про це заявила офіційний представник організації Ліз Троссел.


«Через їхню широку дію застосування касетних боєприпасів у населених пунктах несумісне з принципами міжнародного гуманітарного права, що регулюють ведення бойових дій», – заявила Тросселл.


«Нагадуємо російській владі, що завдання ударів по цивільних особах та цивільних об'єктах, а також так зване «бомбардування територій» та інші форми невиборчих атак заборонені міжнародним правом і можуть бути прирівняні до воєнних злочинів», – наголосила вона.


Одна касетна бомба може містити мінімум десять мін та дрібних деталей до них, які знаходяться на спеціальних стінках-перегородках. Тобто в бомбі розміщується велика кількість маленьких бомб, які після детонації в повітрі висипаються та розсипаються по всій зоні ураження. 


Авіаснаряди, які розміщуються в касетній бомбі, часто начиняються дрібними осколками та іншими дрібними елементами. Вони вирізняються широким спектром дії та застосовуються для ураження живої сили або для ліквідації колони техніки.


Використання касетних бомб у житлових районах міст може призвести до великих жертв. Використання цієї зброї було заборонено у 2008 році міжнародною конвенцією.


Напередодні російські окупанти завдали авіаудару касетними бомбами по селищу Селекційне у Харківській області, у результаті загинула 73-річна жінка. 


Нещодавно авіація Росії скинула на Одещині касетну бомбу РБК-500, але, схоже, більша частина суббоєприпасів ПТАБ-1М не вибухнула. 


Як повідомляла УМ, двоє захисників України загинули і ще шестеро отримали поранення внаслідок авіаудару, який було нанесено з російського бомбардувальника по аеродрому Луцька Волинської  області у п’ятницю на світанку.