Китайський інвестор «Мотор Січі» збанкрутував

16:26, 23.02.2022
Китайський інвестор «Мотор Січі» збанкрутував

У авіадвигунобудівної компанії "Мотор Січ" серйозні проблеми через недолугість китайських інвесторів.

Суд Пекіну доручив юридичній фірмі керувати справою про банкрутство Beijing Xinwei Technology Group – китайського інвестора української авіадвигунобудівної компанії «Мотор Січ». Beijing Xinwei заявила, що «продовжить просувати покупку «Мотор Січ» у спробі змінити хід банкрутства».

 

Як інформує УМ, про це 23 лютого повідомило китайське видання Caixin.

 

Пекінський народний суд призначив компанію Haiwen керуючою ліквідації банкрутства Beijing Xinwei. Кредитори можуть подати боргові позови до 5 травня.

 

Своєю чергою Beijing Xinwei Technology заявила, що «продовжить просувати покупку «Мотор Січ» у спробі змінити хід банкрутства». На цей час угода зайшла в глухий кут через проблеми національної безпеки в Україні.

 

Нагадаємо, що протягом останніх кількох років Beijing Xinwei намагалася перебрати «Мотор Січ» через свою дочірню компанію Beijing Skyrizon Aviation.

 

Але українські регулятори затримали угоду з міркувань національної безпеки: Україна і Міністерство торгівлі США ввели санкції проти Beijing Xinwei і Beijing Skyrizon, зупинивши ставку на поглинання.

 

Skyrizon порушив міжнародний арбітраж у цьому питанні.

 

Beijing Xinwei виключили з лістинга Шанхайської фондової біржі в червні 2021 року після повідомлення про збитки у розмірі 26,5 млрд юанів (близько $4,2 млрд) за попередні чотири роки.

 

Контролюючий акціонер Ван Цзінь пообіцяв ввести активи Beijing Skyrizon, включаючи пакет акцій Motor Sich, у Beijing Xinwei, щоб зміцнити його фінансовий стан.

 

Як повідомляла УМ, уряд КНР вимагає від України врахувати інтереси китайських інвесторів у питанні з подальшою націоналізацією запорізького підприємства «Мотор Січ».