У Києві вшанують пам’ять поетеси Олени Теліги розстріляної 80 років тому

11:46, 21.02.2022
У Києві вшанують пам’ять поетеси Олени Теліги розстріляної 80 років тому

Поетеса Олена Теліга (Фото: Фейсбук Музичний Батальйон)

Виповнюється 21 лютого 80 років із дня розстрілу у Бабиному Яру визначної діячки ОУН, поетеси Олени Теліги та її побратимів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють організатори у Фейсбуці.

 

Вшанування їх пам’яті відбудеться сьогодні у Бабиному Яру.

 

Початок о 12:00 біля пам’ятника Олені Телізі та Пам’ятного Хреста (станція метро «Дрогожичі»).

 

Поетеса Олена Теліга, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, народилась у 1906 році. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але свій життєвий вибір зробила на користь України, присвятивши боротьбі за її незалежність свій талант і все своє недовге життя.

 

У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва. У Києві Олена Теліга очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький журнал “Літаври”, організовує пункти харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті Олена Теліга не залишає Київ і боротьбу за Україну.

 

21 лютого 1942 року на тридцять п’ятому році життя Олена Теліга разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими діячами ОУН була розстріляна німцями у Бабиному Яру.

 

Нагадаємо, Макс Яковер пішов з посади гендиректора Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”.

 

Як повідомляла УМ, публічний діалог «Запалена свіча», присвячений 70-річчю історика, дослідника Голодомору в Україні Джеймса Мейса, відбудеться у Києві саме в день його народження — 18 лютого.