Кабмін Зеленського «підірвав» конкурс на директора НАБУ – Шабунін

11:49, 15.02.2022
Кабмін Зеленського «підірвав» конкурс на директора НАБУ – Шабунін

Як після таких кроків української влади щодо обрання керівника НАБУ до нас можуть відноситися західні партнери?

Віталій Шабунін, керівник «Центру протидії корупції» повідомив, що Кабінет міністрів таємно затвердив лише пʼять членів комісії з обрання директора Національного антикорупційного бюро, замість шести, як це передбачено законом.

 

Як інформує УМ, про це 15 лютого він повідомив у своєму Telegram.

 

За його словами, міністри викинули з трійки міжнародних експертів Драго Коса, який ще обирає і керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

«Останній, нагадаю, є членом комісії з обрання голови САП і не дає Банковій сфальсифікувати/зірвати цей конкурс», — пояснив Шабунін.

 

                                                            Шарж з сайту Цензор.нет.

 

Голова ЦПК зазначив, що своїм рішенням Кабмін дав підстави суду зірвати конкурс на директора НАБУ або скасувати його результати. Раніше він акцентував увагу на тому, що на Україну чекає «таке ж пекло», що і з конкурсом на очільника САП.

 

«Таким чином, конкурсна комісія не сформована у строк, передбачений законом. І це перший пас Зеленського в ОАСК [Окружний адміністративний суд міста Києва] для зриву конкурсу (або скасування його результатів). Тепер Кабмін звернеться до міжнародників із проханням замінити Драго Коса іншим експертом. І це другий, ще сильніший привід для скасування ОАСК конкурсу», — заявив Шабунін.

 

Він пояснив, що законом не передбачена процедура повторного подання кандидатур, що ставить під сумнів законність формування комісії та всіх її рішень. Шабунін вважає таку ситуацію атакою Офісу президента і особисто президента Володимира Зеленського на антикорупційні органи із прямим порушенням закону.

 

«Єдиним виходом із цієї ганьби є повернення КМУ до цього питання і затвердження Драго Коса», — додав Шабунін.

 

За законом Конкурсна комісія складається з шести осіб: трьох делегують міжнародні партнери України, а ще трьох Кабмін. Від уряду кандидатів подають Мінʼюст, Мінекономіки та МВС. Шабунін зазначав, що найбільше Офіс президента «дратує» Драго Кос, оскільки він відкрито звинувачував частину комісії від уряду у підіграванні корупціонерам.

У лютому 2022 року комісія з обрання голови САП втретє не змогла затвердити переможця. Активісти звинувачують у затягуванні та зриві конкурсу членів комісії від Верховної Ради, яких нібито контролює заступник голови Офісу президента Олег Татаров. Вони вважають, що Татаров намагається зірвати конкурс, тому що в ньому перемагає детектив НАБУ Олександр Клименко. Саме він керував слідством у справі ексдиректора «Укрбуду» Максима Микитася, в якій фігурував і сам Татаров.

 

Як повідомляла УМ, керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що президент Володимир Зеленський хоче прострочити рішення уряду про формування конкурсної комісії з обрання директора НАБУ.