На Кивщині диких кабанів косить африканська чума

18:12, 04.02.2022
На Кивщині диких кабанів косить африканська чума

На Київщині у диких кабанів виявили африканську чуму

Туші двох диких кабанів знайшли  в угіддях Обухівського районного мисливського господарства. Причиною загибелі тварин стала африканська чума свиней. Протиепізоотична комісія при Обухівській райраді затвердила план заходів щодо недопущення поширення чуми свиней. 


Як інформує Україна молода, про це повідомляється на сайті Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Київській області.


“Територію Обухівського районного мисливського господарства оголошено епізоотичним вогнищем та запроваджено карантин. Також затверджено план заходів щодо недопущення поширення АЧС”, – ідеться в повідомленні відомства. 


Протиепізоотична комісія при Обухівській райраді затвердила план заходів щодо недопущення поширення чуми свиней. 


Згідно одержаного звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в місті Києві та Київській області з патологічного матеріалу від двох трупів диких загиблих свиней виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней у двох відібраних зразків.


Зоною захисту оголошено села Обухівського району – Перше Травня, Шевченкове, Копачів, Березове, Старі Безрадичі, Тарасівка з прилеглими територіями», – йдеться в повідомленні.


До зони нагляду включили понад 20 сіл, а також мисливське господарство «Трипільський мисливець» та кілька сільгосппідприємств.


Африканська чума свиней – високозаразна вірусна хвороба, що проявляється лихоманкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами у внутрішніх органах. Для людини захворювання є безпечним.


Нагадаємо, у грудні у Херсонській областей було запроваджено карантин через африканську чуму свиней.


До слова, раніше через африканську чуму свиней під Харковом з’явилися пункти пропуску.


Як повідомляла УМ, на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна увісімнадцяте розбудили природного синоптика Тимка, аби він за традицією склав прогноз погоди на найближче майбутнє.