На Черкащині вирахували ще трьох юних «мінерів», відео

17:40, 02.02.2022
На Черкащині вирахували ще трьох юних «мінерів», відео

Черкаські «мінери» геть не чекали в гості правоохоронців. (Фото надане УСБУ в Черкаській області)

На Черкащині правоохоронці встановили ще трьох «мінерів», на замовлення яких «мінувалися»  в області навчальні заклади, торгові центри та житлові будинки.

 

«Новими  «мінерами» виявилися троє неповнолітніх, зокрема, 17-річний житель Сміли та двоє студентів коледжів з Черкас, дівчина і хлопець,  їм по 15 і 17 років відповідно», – про це «Україні молодій» повідомила Катерина Дрога з управління СБУ в Черкаській області.

 

Усі троє «мінерів», уточнює пані Катерина,  замовляли «послуги» із псевдомінування в закритих телеграм-каналах, які Росія використовує як один із інструментів для штучного поширення панічних настроїв в Україні.

 

Серед інших, вони писали й уже недавно викритому СБУ «мінеру», який не лише користувався закритими чатами в «Телеграм», а й створив власний канал, на якому приймав такі «замовлення».

 

Катерина Дрога каже, що викриті зловмисники зізналися у «мінуваннях» і пояснили оперативникам, що прагнули зірвати навчальний процес та розважитися.

 

 

«Під час низки обшуків за місцями їх проживання вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефонии. Там є докази протиправної діяльності хлопців і дівчини, зокрема,  листування у телеграм-чаті та направлені замовлення на мінування об’єктів», – наголошує Катерина Дрога.

 

Вона  каже, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, вчинене повторно) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру фігурантам.

 

Наразі правоохоронці перевіряють причетність цих трьох підлітків до «мінувань» в інших областях України.

 

Вийшли на слід «мінерів» та взяли їх співробітники СБУ в Черкаській області та Національної поліції під процесуальним керівництвом Черкаської обласної прокуратури.