Указ Президента створює фундамент і запускає пакет реформ для переходу на професійну армію – Резніков

14:07, 02.02.2022
Указ Президента створює фундамент і запускає пакет реформ для переходу на професійну армію –  Резніков

Олексій Резніков заявив, що в Україні запровадять інтенсивну військову підготовку до скасування строкової служби у 2024 році.

Олексій Резніков – міністр оборони України – заявив, що в Україні введуть короткострокову інтенсивну військову підготовку, яка з 2024 року замінить строкову службу. При цьому підготовку, яка триватиме 3—4 місяці, запровадять вже незабаром — до скасування призову.

 

Як інформує УМ, про це 2 лютого повідомила пресслужба Міноборони.

 

Введення інтенсивної підготовки у вигляді альтернативи строковій службі передбачає указ президента Володимира Зеленського про перехід на професійну армію, підписаний у Верховній Раді 1 лютого.

 

«Пройшовши таку підготовку, молоді люди не потраплятимуть під призов. Натомість вони отримають базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань і зборів.

 

На сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання указу. Для реалізації зазначених кроків уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроєктів і підзаконних актів», — сказав Резніков.

 

1 лютого президент Зеленський анонсував перехід України на професійну армію і підписав указ. Він ставить завдання перед Міноборони та парламентом скасувати призов на строкову службу у 2024 році, збільшити чисельність Збройних сил на 100 тисяч осіб, створити 20 додаткових бойових бригад тощо.

 

Улітку 2021 року Верховна Рада проголосувала за збільшення чисельності Збройних сил на 15 тисяч осіб (до 261 тисячі), зокрема військовослужбовців — на 11 тисяч (до 215 тисяч).

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про перехід України до засад професійної армії. Збільшення  відбудеться протягом наступних трьох років – чисельності ЗСУ зросте на 100 тисяч осіб.