Бранець Кремля Олександр Марченко не отримує жодної медичної допомоги

08:57, 29.01.2022
Бранець Кремля Олександр Марченко не отримує жодної медичної допомоги

Бранцю Кремля Олександру Марченку, захворілому на коронавірус, не надають медичної допомоги

Незаконно засудженого до 10 років ув’язнення українського політв’язня Олександра Марченка, етапували до колонії суворого режиму №8 російського міста Улан-Уде (Бурятія). 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на сторінках Фейсбуку.

 

За інформацією Уповноваженого, під час етапу Олександр знову впродовж 10 днів не отримував гормональні ліки, які він має регулярно вживати після видалення щитовидної залози. Через прохання повернути ліки, необхідні для підтримки життєдіяльності, його запроторили у карцер. 

 

Окрім цього,  Олександр Марченко захворів на коронавірус, але жодної медичної допомоги не отримує.

 

«Адаптація організму до нового клімату відбувається складно. Теплого одягу та термобілизни у нього немає. Вже у колонії Олександр захворів на коронавірус, а жодна медична допомога йому не надається», - написала Денісова.

 

За її словами, етапування політв'язня було здійснено з порушенням статей 73 та 75 Кримінально-виконавчого кодексу РФ: адже попри те, що Марченко є громадянином України, його відправили відбувати покарання у віддалений район Росії - Забайкалля, де морози сягають 40 градусів нижче нуля.

 

Денісова наголосила, що своїми незаконними діями керівництво виправної колонії порушує права Марченка на життя, охорону здоров’я та меддопомогу, закріплені другою статтею Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

 

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування», - зазначила Денісова.

 

Вона також закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Марченка, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля, та посилити тиск на країну-окупанта РФ, аби негайно їх звільнити.

 

Як повідомляла УМ, українка Марина Юрчак незаконно утримується органами окупаційної адміністрації РФ у Сніжнянській виправній колонії №127 в ОРДО. Жінку періодично піддають тортурам: після побоїв у неї сильно травмовані кінцівки.