День пам’яті по видатному українському живописцю Михайлу Біласу, фото

13:15, 25.01.2022
День пам’яті по видатному українському живописцю Михайлу Біласу, фото

Михайло Білас (Фото: архіви)

У цей день, 25 січня 2016 року, на 91-му році життя перестало битися серце Михайла Біласа - видатного митця, живописця, народного художника України, майстра гобеленів.

 

Про це у вівторок нагадує Україна молода.

 

У творчому доробку митця гобелени, ліжники, килими, верети, аплікації, декоративні квіти, пастелі, вишиті сервети, доріжки, подушки, ляльки.

 

Художні роботи Михайла Біласа - шедеври українського мистецтва.

 

 

"Мистецтво не повинне марнувати себе на відтворення перехідного, тимчасового, тлінного. Воно має відображати і зберігати живе, прекрасне , вічне.", - Михайло Білас.

 

Він створив велику кількість робіт, які стали відомими у світі. У французькому місті Весден висаджено три іменних дерева: на честь України, Тараса Шевченка і Михайла Біласа. Тобто французи засвідчили, що гобелени Михайла Біласа репрезентують на рівні з поезією Тараса Шевченка. 

 

Михайло Білас народився у селі Креховичі (нині Івано-Франківшина) в родині лісничого. Ще в дитинстві оволодів технікою вишивки.

 

 

Закінчив Дрогобицьку гімназію, навчався у хореографічній студії, вступив до художнього училища імені І. Труша у Львові. У 1959 році закінчив відділення художнього текстилю Львівського інституту декоративного-прикладного мистецтва (нині Львівська Академія Мистецтв).

 

Продовжу тему про українського корифея ткацтва. Він створив верети, волохаті ліжники, був майстром різних видів ткацтва: килимарства, гобелену, міні-гобелену; є автором аплікацій, декоративних квітів, пастелей, вишитих сервет, доріжок, подушок. Текстильні роботи М.Біласа, як яскраві барви в палітрі українського художнього текстилю, демонструють бездоганний смак їх автора, досконале володіння кольором, високий професіоналізм, поєднання передового мистецького мислення і глибокої української народної традиції.

 

Творчість Михайла Біласа звернена до фольклорних мотивів, побуту, орнаментів, писанкарства, українських традицій. Через те має таку велику цінність.

 

 

Мало хто про це знає. Та 26 років тому, у 1993 році у Франції було організовано проект “Ліс тисячі поетів і митців” – посадити по 3 дерева від кожної держави світу. На околиці міста Весдена – центр Франції, на території площею 3,14 га лісничими Франції було посаджено 1200 іменних дубів від 400 держав: 1 – іменем держави, 2 – визначного поета, 3 – визначного митця.

 

У цьому лісі посаджено три українські дерева: 1- на честь України, 2 – Тараса Шевченка – геніального поета, 3 – Михайла Біласа – народного художника. І цей дуб імені Михайла Біласа росте та вже досить великий.

 

“Скільки треба мати сонця в душі, тепла в серці, і мудрості в руках, щоб виткати таке диво, таку радість, неповторність”, – написав поет Іван Драч. І це лише один з сотні тисяч відгуків шанувальників видатного митця.

 

 

А скільки було цікавих людей в житті Михайла Біласа та в його музеї! Неперевершеними витворами рук митця зачаровувались усі – від президентів до пересічного глядача… А от сам пан Михайло на похвали на свою адресу ніколи не зважав, адже ще так багато потрібно зробити…

 

І зробив, залишивши нам у спадок колекцію високого елітного мистецтва.

 

А ще залишилось багато його ідей та ескізів, які вже ніколи не втіляться у матеріалі. Та той неоціненний скарб – гобелени, килими, верети, аплікації, вишивки, декоративні квіти, пастелі, що є у державних та приватних музеях у всьому світі і в нашому трускавецькому музеї, стверджує про незнищенність високої української культури та мистецтва.

 

 

Як повідомляла УМ, відомий український музикознавець, співзасновник та беззмінний директор фестивалю «Червона Рута» Тарас Мельник помер у віці 68 років у Києві в суботу, 22 січня.