Держдеп США дав «добро» на виїзд дипломатів та їх сімей з України

10:23, 24.01.2022
Держдеп США дав «добро» на виїзд дипломатів та їх сімей з України

Посольство США у Києві.

Через загрозу воєнних дій з боку Росії Державний департамент США віддав розпорядження сім'ям американців, які працюють у посольстві США в Україні, залишити країну.

 

Як інформує УМ, відповідне повідомлення з'явилось у ніч проти понеділка, 24 січня, на сайті посольства США.

 

Причиною для їх від'їзду названо "загрозу воєнних дій з боку Росії, що зберігається". На відміну від сімей, самим дипломатам дали дозвіл на добровільний ("санкціонований") від'їзд, залишаючи це на їхній розсуд.

 

Зазначається, що і не основні співробітники посольства можуть вилетіти з України в США за державний рахунок. Крім того, американське зовнішньополітичне відомство рекомендує всім громадянам США, які перебувають в Україні, виїхати з країни, використовуючи доступні види транспорту. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США буде переглянуто не пізніше ніж за 30 днів.

 

У списку офіційних рекомендацій для подорожей на сайті Держдепартаменту США Україна залишається на найсуворішому четвертому червоному рівні - громадянам США наполегливо рекомендовано відмовитися від поїздок в Україну "через посилення загроз значних воєнних дій Росії проти України". Раніше рекомендація щодо подорожей уже була на четвертому рівні з причиною - не подорожувати через COVID-19.

 

"Виявляйте підвищену обережність в Україні через можливу криміногенну обстановку і громадянські заворушення", - також сказано в рекомендаціях.

 

Раніше ЗМІ повідомляли, що евакуація сімей американських дипломатів з України розпочнеться найближчим часом.

 

Сполучені Штати підкреслюють, що посольство США в Києві залишається відкритим для регулярної роботи.

 

Як повідомляла УМ, американська газета The New York Times повідомила, що за тиждень до інтенсивних дипломатичних перемовин через нарощування російських військ на українському кордоні, Росія почала евакуйовувати своє посольство у Києві.