МВФ виділить мільярди доларів на екологію - Україна претендуватиме на частину з них

10:43, 21.01.2022
МВФ виділить мільярди доларів на екологію - Україна претендуватиме на частину з них

Питання екології в світі зараз актуальні як ніколи раніше.

Фонд у 50 млрд доларів створює Міжнародний валютний фонд для кредитуватування країн із низьким та середнім доходом для боротьби з кліматичними змінами.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Bloomberg.

 

Кошти зможуть отримати всі країни з низьким рівнем доходу та такі, що розвиваються, а також країни із середнім рівнем доходу з ВВП на душу населення менше 12 тисяч доларів на рік (340 тис. грн на рік – ЕП).

 

Під ці критерії підпадає й Україна, де ВВП на душу населення у 2020 році становило понад 3,7 тисячі доларів.

 

Таким чином, отримати гроші для протидії глобальному потеплінню зможуть близько 75% країн МВФ. Фонд планують запустити до кінця 2022 року.

 

Проте чи може кожна окрема країна отримати доступ до фонд МВФ визначатиме індивідуально, залежно від боргової політики країн та їхньої сталості у проведенні структурних змін.

 

Крім того, аби отримати доступ до фонду, країна має вже співпрацювати з МВФ за основною програмою.

 

Траст буде фінансуватися багатшими країнами, які спрямовують свої резерви в МВФ "біднішим" країнам. Фонду доведеться мобілізувати 50 мільярдів доларів для того, аби впоратися з прогнозованим попитом.

 

Фонд спрямований на вирішення довгострокових проблем економічної стабільності, зокрема – зміну клімату, готовність до пандемії та цифровізацію. Передбачається, що виконавчий комітет може дати старт ініціативі на зборах у квітні, а до кінця року вона повністю запрацює.

 

В МВФ пояснили, що сума грошей, яку будь-яка країна може позичити з трасту, буде обмежена 150% квоти МВФ країни, але не більше 1,4 мільярда доларів.

 

Співробітники фонду пропонують дати країнам 20 років на повернення коштів, а погашення позики, за винятком виплати відсотків, починатиметься через 10 років.

 

Як повідомляла УМ, уряд Перу заявив, що вилив нафти з танкера 19 січня може призвести до екологічної катастрофи.