У Молдові через енергетичну кризу парламентарі запровадили надзвичайний стан

13:00, 20.01.2022
У Молдові через енергетичну кризу парламентарі запровадили надзвичайний стан

Молдовські парламентарі через енергетичну кризу в країні вимушені були піти на непопулярні міри. (Фото: Andrei Mardari / NewsMaker)

На засіданні в четвер, 20 січня, парламент Молдови ухвалив запровадження на 60 днів надзвичайного стану через енергетичну кризу. Його ввели після попередження з боку «Газпрому» про можливе призупинення постачання газу через несплату за поставки.

 

Як інформує УМ, про це 20 січня повідомило молдовське видання NewsMaker.

 

Премʼєр-міністр Наталія Гаврилиця пояснювала, що запровадження надзвичайного стану дозволить ухвалювати рішення, які «дозволять швидко забезпечити газом населення», у тому числі відходячи від законодавчих норм. Також це дозволить «оптимізувати споживання газу».

 

Російський «Газпром» офіційно попередив Молдову про припинення постачання газу 20 січня, якщо «Молдовагаз» не сплатить поточне постачання. Молдова має виплатити за першу половину січня $63 мільйонів за газ, який країна спожила у січні, однак «Молдовагаз» не вистачає $25 мільйонів. Імовірно запровадження надзвичайного стану дозволить відтермінувати оплату податків для «Молдовгазу».

 

Варто зазначити, що 50% акцій компанії «Молдовагаз» належать російському «Газпрому», 35,33% — уряду Молдови, а 13,44% — адміністрації невизнаного Придністров’я. Через цю компанія Росія постачає газ у Молдову та невизнане Придністров’я та фактично накопичує борги сама перед собою. Водночас розплачуватися за газ змушують винятково молдовський уряд.

 

22 жовтня парламент Молдови на місяць запровадив надзвичайний стан через газову кризу. Рада нацбезпеки й оборони України вирішила допомогти Молдові та надати їй безоплатно 15 мільйонів кубометрів газу. Країна має повернути цей обсяг до кінця зими.Через кризу Молдові вперше за 30 років довелося придбати газ не у Росії.

 

29 жовтня Молдова домовилася з російським «Газпромом» продовжити попередній контракт ще на пʼять років. Міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину розповів, що Молдова закупить у Росії газ за ціною $450 за тисячу кубометрів у листопаді, потім ціна може знизитися, якщо впаде вартість палива на ринку.

 

Як повідомляла УМ, наприкінці минулого року Служба безпеки України надіслала Кабінету міністрів України звіт, в якому попереджає, що через критично низькі запаси вугілля Україна опинилася «за крок» від зупинки теплогенеруючих підприємств, які забезпечують опаленням цілі регіони.