Термін дії ковід-сертифікатів скоротили до 9 місяців

14:50, 19.01.2022
Термін дії ковід-сертифікатів скоротили до 9 місяців

Термін дії ковід-сертифікату після двох доз скоротили до 270 днів

Кабінет Міністрів скоротив термін дії COVID-сертифікату після двох доз вакцини з 365 до 270 днів. Відповідні зміни до постанови №677 від 29 червня 2021 року були ухвалені під час засідання уряду.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з трансляції урядового засідання. 

 

«Дана постанова регулює питання видачі сертифікатів після проведення бустерної дози вакцинації і скорочує термін дії сертифіката після вакцинації з 365 днів до 270 днів, тобто 9 місяців»,– сказав під час засідання уряду міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

 

Такі зміни у Міністерстві охорони здоров'я аргументують новими вимогами Європейського Союзу та рішенням Єврокомісії від 21 грудня 2021 року. Згідно з цим документом країнам ЄС рекомендовано скоротити термін дії COVID-сертифікатів до 270 днів з моменту введення другої дози вакцини. Це вже реалізовано у Німеччині, Іспанії, Латвії, Литві, Австрії, Чехії шляхом ухвалення відповідних урядових рішень.

 

Проте українці зможуть продовжити дію сертифіката ще на 3 місяці. У такому разі потрібно зробити третю, бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Аналогічні вимоги запроваджуються у країнах Європи.

 

Крім іншого, у зв'язку з прийнятою ухвалою буде змінено зразок COVID-сертифіката. У документ вноситиметься інформація про вакцинацію людини бустерною дозою. 

 

Як зазначається у пояснювальній записці  до документа, вносяться зміни до порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19, негативний результат тестування або одужання від коронавірусної хвороби, в частині встановлення строку чинності COVID-сертифікатів на рівні 270 днів.