Зеленський: ми готові предметно домовлятися про припинення конфлікту

14:00, 11.01.2022
Зеленський: ми готові предметно домовлятися про припинення конфлікту

Зеленський та партнери України у Нормандському форматі обговорили подальші кроки мирного урегулювання російсько-українського конфлікту (Фото Офісу президента)

Володимир Зеленський прийняв радника канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнса Пльотнера та дипломатичного радника  Президента Франції Еммануеля Бонна, які прибули на перемовини до Києва. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

 

Володимир Зеленський привітав зусилля, які партнери України у Нормандському форматі продовжують докладати для практичного виконання домовленостей лідерів, досягнутих під час Паризького саміту Нормандської четвірки у грудні 2019 року. 

 

Президент наголосив Еммануелю Бонну і Єнсу Пльотнеру, що настав час предметно домовлятися про припинення конфлікту на Донбасі, і заявив про готовність України до необхідних рішень під час нового саміту лідерів "нормандської четвірки".

 

Співрозмовники обмінялися думками щодо поточної ситуації та продовжили обговорення подальших кроків з метою мирного врегулювання російсько-українського конфлікту, а також деескалації ситуації на кордонах України. 

 

Керівник ОП Андрій Єрмак підтвердив, що українська сторона залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання. Він наголосив на необхідності забезпечення дотримання режиму повного припинення вогню, здійснення подальших етапів взаємного звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ, а також виконання інших рішень Паризького саміту лідерів "Нормандської четвірки".

 

Сторони домовилися продовжити підтримувати контакти в межах Нормандського формату на рівні радників з метою узгодження модальностей організації наступного саміту лідерів країн – учасниць Нормандського формату.

 

«Україна, Франція та Німеччина докладають активних зусиль задля відновлення результативної роботи в Нормандському форматі на різних рівнях. Очікуємо, що російська сторона підтримає ці зусилля, а також сприятиме досягненню прогресу у виконанні рішень Паризького саміту "Нормандської четвірки". Проведення чергового саміту в Нормандському форматі дало б серйозний поштовх процесу мирного врегулювання», - заявив Єрмак.

 

Україна передала німецькому та французькому радникам лідерів країн – учасниць Нормандського формату— детальну інформацію щодо імплементації сторонами Мінських домовленостей та рішень останнього саміту 2019 року, відзначили в Офісі президента.

 

Минулого тижня Еммануель Бонн та Єнс Пльотнер відвідали Москву, провівши напередоднітелефонну розмову  з Андрієм Єрмаком. Востаннє лідери нормандської четвірки проводили зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви.

 

Як повідомляла УМ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та віцепрем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина дали спільну пресконференцію за результатами засідання комісії НАТО-Україна.