У Києві провели захід вшанування пам'яті загиблих у катастрофі літака МАУ в Тегерані

13:01, 08.01.2022
У Києві провели захід вшанування пам'яті загиблих у катастрофі літака МАУ в Тегерані

У Києві провели захід вшанування пам’яті загиблих пасажирів та членів екіпажу МАО, збитого в Тегерані у 2020 році

Сьогодні на території нового скверу на Дніпровській набережній вшанували пам’ять пасажирів та членів екіпажу літака МАУ, збитого в Тегерані 8 січня 2020 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють ЗМІ.

 

Торік до річниці трагедії в цьому парку встановили сірий гранітний камінь з назвою рейсу PS 752. Цього року навколо нього висадили символічно 176 дерев, що дорівнює кількості загиблих.

 

У пам’ятних заходах взяли участь рідні та члени сімей загиблих, представники авіакомпанії, інших міністерств і відомств, Офісу президента, Офісу генпрокурора, а також представники закордонних представництв, посольств та консульства держав, чиї громадяни стали жертвами катастрофи.

 

Небайдужі громадяни несуть сьогодні до встановленого пам'ятного знаку квіти, ставлять лампадки. Лунає сумна музика. На цьому ж майданчику було встановлено екран, на якому показували фото загиблих у цій авіакатастрофі.

 

«Тут буде сквер пам'яті. Він буде розбитий за проєктом архітектора, який виграв конкурс нещодавно. Я думаю, ви зможете вже навесні побачити роботи з озеленення цього скверу, і упродовж 2021 року ми обов'язково завершимо будівництво цього скверу», - сказав у коментарі журналістам президент МАУ Євген Дихне. 

 

Щодо поведінки іранської сторони у процесі розслідування, Дихне сказав, що «ми розраховували на більш короткі строки проведення технічного розслідування».

 

«Чому іранська сторона не спішить з оформленням всіх цих процедур - важко сказати. Ми не маємо доступ до матеріалів і, наскільки я знаю, і прокуратура по процедурі правової допомоги також не отримує в кримінальному розслідуванні достатніх матеріалів для оцінки цієї катастрофи», - уточнив він.

 

Зі свого боку секретар РНБО Олексій Данілов сказав журналістам, що починаючи з перших хвилин, «наша держава робила все від неї залежне, щоб ми дізналися, що ж насправді відбулося в Тегерані».

 

«Україна, зокрема, наголошувала, що це була ракета російського виробництва ТОР М-1, яка двічі потрапила в наш літак... Та група, яка працювала в Тегерані, повернулася з достатнім обсягом інформації. Я не можу зараз все розголошувати, але ми чітко усвідомлюємо, що відбулося, хто за цим стоїть, нащо вони це робили», - повідомив він.

 

За словами секретаря РНБО, нині тривають перемовини, продовжується розслідування української прокуратури.

 

«І я можу запевнити, що ми обов'язково поставимо останню точку в цьому питанні. Питання складне, ускладнюється тим, що непроста країна і непрості відносини», - зазначив Данілов. 

 

На заході виступив заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін: 

 

"Слова, які могли б частково заполонити ту порожнечу, з якою ви вже два Різдва поспіль ви зустрічаєте цей день. Ми завжди робили і я впевнений, що далі так буде, і доводили іранцям те, що і справедливість не продається, що це не про гроші. Ті, хто вчинив цей злочин, мають за це відповісти",

 

Заступник генерального прокурора Максим Якубовський наголосив, що Україна вимагає від іранської сторони двох речей – правди та справедливості.

 

"Правди про те, що ж насправді відбулося два роки тому. І справедливості – покарання винних і компенсації потерпілим. На жаль, єдині, хто зараз не висловлює бажання отримати правду і справедливість – це сторона, яка в принципі вчинила цей злочин", – сказав він.

 

Директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова додала, що наразі Україні невідомі особи, які, за даними Ірану, постали перед судом за цей злочин.

 

"Для нас і для наших партнерів, включаючи Канаду, Швецію і Велику Британію, стоїть питання того, що ми маємо бути впевнені, що цей злочин буде розслідуваний від А до Я, щодо ролі кожної особи, щодо відповідності дій Ірану до норм міжнародного права", – сказала вона.

 

Нагадаємо, 8 січня 2021 року виповнюється рік, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни шести країн - Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири).

 

Іранська влада 11 січня, після кількох днів заперечень, визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

 

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року присвоїв звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року поінформував, що Українаотримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака компанії «Міжнародні авіалінії України». 
 

Як повідомляла УМ, сім‘ям шести загиблих в авіакатастрофі МАУ в Ірані суд в Канаді присудив по $84 мільйони компенсації. Але наразі невідомо, як саме будуть стягувати кошти з Ірану.