Держкомтелерадіо минулоріч заборонило ввезення з РФ десятків книжок

14:04, 05.01.2022
Держкомтелерадіо минулоріч заборонило ввезення з РФ десятків книжок

Список творів, не рекомендованих до ввезення в Україну в 2021 році ­– сягає 288 найменувань книжок.

Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення у 2021 році заборонив ввезення до України з Росії 73 книжок через пропаганду держави-агресора, а також не рекомендував до ввезення ще 56 книжок, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності нашої держави.

 

Як інформує УМ, про це звітували у Держкомтелерадіо.

 

Загалом сукупний наклад 73 заборонених книжок становить не мало не багато – 367,5 тисячі примірників.

 

Серед книжок, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терактів, посягання на права і свободи людини, й не рекомендованих до ввезення в Україну:

 

"Загадки малорусской истории. От Богдана Хмельницкого до Петра Порошенко" (автор Олександр Каревін),

"Новороссия в моем сердце" (Олександр Барков),

"Унесённые Майданом. Украинский дневник" (Костантин Кеворкян),

"Почему русским нельзя мечтать?" (Платон Беседін),

"Белорусский национализм против русского мира" (Владислав Мальцев),

"Майданутые" (Володимир Жириновський),

"Я – израненная земля. Русская поэзия о весне крымской и войне донбасской" (Захар Прилєпін).

 

Загалом у списку творів, не рекомендованих до ввезення в Україну, ­– 288 найменувань книжок.

 

У Держкомтелерадіо зазначили, що факти розповсюдження цієї та подібної продукції можуть містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію) і 436 (пропаганда війни) ККУ.

 

Нагадаємо, що в 2019 році Держкомтелерадіо понад 2 тисячі разів відмовило у ввезенні в Україну російської видавничої продукції, зокрема через антиукраїнський зміст 151 видання.

 

У 2020 році Держкомтелерадіо заборонило ввезення в країну з Росії шести книжок через пропаганду держави-агресора й комуністичного тоталітарного режиму та його символіки.

 

У 2020 році Держкомтелерадіо не рекомендувало до ввезення 18 російських книжок, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України.

 

До складу експертної ради Державного комітету телебачення і радіомовлення України з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України входять:

 

ЧЕРВАК Богдан Остапович – перший заступник Голови Держкомтелерадіо, голова експертної ради;

 

АНДРУСЯК Іван  Михайлович – головний редактор видавництва «Фонтан казок», письменник, член Національної спілки України, заступник  голови експертної ради (за згодою);

 

ГАСТИНЩИКОВ Валерій Германович – фахівець інформаційної сфери (за згодою)

 

ЗДОРОВИЛО Тарас Васильович – член Національної спілки журналістів України, кореспондент газети «Україна молода» (за згодою);

 

КОБИНЕЦЬ Алла Володимирівна – кандидат філологічних наук, доцент Інституту журналістики КНУ ім. Т.Г. Шевченка (за згодою);

 

КОВТУН Алла Анатоліївна – головний редактор видавництва «Успіх і кар’єра», член Національної спілки журналістів України (за згодою);

 

МАТВІЄНКО Олег Олександрович – голова громадської організації «Культурний спротив» (за згодою);

 

МАШОВЕЦЬ Костянтин Володимирович – Координатор громадського руху «Інформаційний спротив» (за згодою);

 

МИХЕД Павло Володимирович – доктор філологічних наук, професор, завідувач сектору слов’янських літератури Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України (за згодою)

 

ШЕВЧЕНКО Сергій Володимирович – заслужений журналіст України, член правління Київської організації Національної спілки журналістів України (за згодою).

 

Як повідомляла УМ, книга «Україна. Їжа та історія» потрапила одразу у дві номінації престижної міжнародної премії Gourmand Awards.