Визначені категорії підприємців, яким дозволено працювати без касових апаратів

10:30, 03.01.2022
Визначені категорії підприємців, яким дозволено працювати без касових апаратів

Уряд назвав категорії ФОПів, які можуть не використовувати касові апарати

Уряд остаточно назвав ФОПів, які можуть не використовувати касові апарати (РРО та ПРРО). 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

 

ФОПи, які належать до першої групи, а також ФОПи другої-четвертої груп, які працюють у селі та задовольняють певним вимогам, звільнені від обов’язку застосовувати РРО або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності. 

 

Тобто зазначена категорія ФОП, яка здійснює винятково роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

 

У такому випадку замість касових апаратів вони можуть вести розрахункові книги (РК) та книги обліку розрахункових операцій (КОРО).

 

ФОПам другої-четвертої груп дозволено не використовувати РРО або ПРРО за декількох умов:

 

—Якщо вони здійснюють підприємницьку діяльність у селі.—Річний обсяг розрахункових операцій  не перевищує 167 мінімальних зарплат (цьогоріч це 1,09 млн гривень). Цей обсяг розрахований на один відокремлений підрозділ.
— ФОП не здійснює свою торгівлю в одному торговельному об'єкті, де також продаються підакцизні товари.
—Підприємець не повинен здійснювати дистанційну торгівлю, у тому числі через інтернет.
—Влада місцевої громади, де  працює підприємець, не прийняла рішення щодо обов'язкового встановлення РРО (ПРРО) на території цієї громади.

 

Водночас, відтепер скасовано можливість не використовувати РК та КОРО для хімчисток, страхових компаній, а також компаній, які надають туристичні та екскурсійні послуги. Вони мусять обов'язково або встановити у себе касові апарати, або користуватись РК та КОРО.

 

Єдині, хто не зобов'язаний вести облік товарних запасів – ФОПи першої групи. 

 

В усіх решти ФОПів мають бути встановлені касові апарати. 

 

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за наступні – вже 150% вартості товару. 
 


Раніше УМ повідомляла, що Кабінет міністрів України вирішив звільнити підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю у селах, від необхідності мати реєстратори розрахункових операцій (РРО), оскільки там доходи нижчі,  і це створить для ФОП додаткові навантаження.