Українського політв'язня етаповано в Кемеровську область РФ — адвокат

09:22, 31.12.2021
Українського політв'язня етаповано в Кемеровську область РФ — адвокат

Іван Яцкін потребує негаймої меддопомоги. (Фото: ГУЛЬНАРИ КАДИРОВОЇ)

Українського політв'язня Івана Яцкіна етапували у виправну колонію № 44 у Кемеровській області Росії.

 

Як інформує УМ, про це повідомив його адвокат Микола Полозов.

 

«За наявною інформацією, там він зазнає систематичного тиску. Його вже поставили на профоблік як «схильний до втечі» лише через те, що має громадянство України. Це на хворих ногах схильний до втечі», - заявив правозахисник.

 

Полозов додав, що в колонії Яцкін зазнає образ та загроз через приналежність до української нації та наявність громадянства України. Він також гостро потребує медичного огляду.

 

Полозов нагадав, що політв'язень страждає на низку захворювань, у тому числі судинне захворювання нижніх кінцівок, що викликає трофічні виразки.

 

Минулої зими він отримав обмороження ніг під час знущань з нього в СІЗО Лефортово, коли його насильно вивели в домашньому одязі на мороз і тримали там.

 

Нагадаємо, що Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року у Криму за підозрою у «державній зраді». Про це стало відомо лише за кілька місяців. Окупаційна влада стверджує, що він передавав СБУ відомості, які «являють державну таємницю Росії». У СБУ у відповідь на запит видання повідомили, що Яцкін не співпрацював із спецслужбою. Чоловік теж заперечує таку співпрацю.

 

У квітні Полозов говорив, що у його підзахисного погіршився стан здоров'я після того, як його кілька годин тримали у підвальному приміщенні під СІЗО і відібрали ліки. У лютому, коли Яцкін перебував у московському СІЗО Лефортово, його близько години протримали на морозі без взуття та сезонного одягу за те, що він одягнув футболку з українською символікою. З того часу кримчанин страждає від наслідків обмороження ніг.

 

21 травня так званий суд в окупованому Криму засудив кримчанина Івана Яцкіна до 11 років ув'язнення.

 

2 грудня він оголосив голодування.

 

Як повідомляла УМ, українець Євген Ставцев, якого сепаратисти викрали з власної квартири у Донецьку і незаконно засудили, перебуває у критичному стані в так званій «колонії» в окупованій Макіївці на Донеччині.