В Україні викрили найбільшу мережу фейкових COVID-сертифікатів

16:41, 14.12.2021
В Україні викрили найбільшу мережу фейкових COVID-сертифікатів

У Києві ліквідували найбільшу мережу фейкових ковід-сертифікатів

Найбільшу мережу  із виготовлення фейкових ковід-сертифікатів було ліквідовано СБУ в Києві.



У ході слідчо-оперативних дій з’ясувалося, що зловмисники пропонували без фактичного проведення щеплень отримати міжнародні свідоцтва  про вакцинацію від COVID-19.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ. 

 

Встановлено, що протиправну діяльність організували двоє жителів столиці. Для реалізації схеми вони залучили декількох керівників медзакладів та 6 сімейних лікарів із різних регіонів країни.

 

За різні суми грошей вони вносили дані «клієнтів» до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг «Дія».

 

Для передачі списків на оформлення фіктивних документів організатори оборудки залучали посередників. Крім того, через них підтримували зв'язок та передавали гроші.

 

Як вказують поліцейські, вартість одного підробленого документу становила від 3 до 4 тис. грн. Загалом шахраї отримували понад 5 млн грн щомісяця. Служба безпеки України зазначає, що це найбільша мережа в країні за кількістю виготовлених фальшивих ковід-сертифікатів.

 

Під час обшуків у домівках та за місцем роботи фігурантів вуличили підроблені міжнародні свідоцтва про вакцинацію, комп’ютерну техніку, електронні носії інформації, мобільні телефони та банківські картки.

 

Слідчі розслідують справу одразу за кількома статтями: шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб; підроблення документів та збут підроблених документів вчинене за попередньою змовою групою осіб; несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах). 

 

За матеріалами СБУ, вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру у вчиненні злочину та обрання судом міри запобіжного заходу.

 

У межах кримінального провадження триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин незаконної діяльності і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.

 

Фігурантам справи загрожує до п'яти років позбавлення волі.

 

Як повідомляла УМ, повний курс щеплення від коронавіруса отримало 40% дорослих громадян України станом на 13 грудня.