В Австралії збудують самописець з інформацією про зміни клімату

11:49, 06.12.2021
В Австралії збудують самописець з інформацією про зміни клімату

«Чорний ящик» буде побудовано в, за словами розробників, надзвичайно геологічно стабільному місці на Тасманії. (Фото: ABC News.)

На віддалених гранітних рівнинах в Австралії збудують «Чорний ящик Землі» — самописець з інформацією про нинішню цивілізацію, особливо про зміни клімату.

 

Як інформує УМ, про це повідомила ABC News.

 

Австралійська радіомовна корпорація (ABC) побудує чорну скриньку на гранітній рівнині, яку обрали через її геополітичну та геологічну стабільність. Коробка буде побудована так, щоб «прожити довше, ніж людство». У неї буде сталева стіна завтовшки 7,5 см, сонячна батарея та резервна батарея на даху для забезпечення роботи. Коробка буде заповнена безліччю накопичувачів та підключена до інтернету, всі вони будуть живитись від сонячних батарей.

 

У скриньці буде великий накопичувач для запису подій, повʼязаних з наукою про клімат. Скринька фіксуватиме температуру землі і моря, закислення океану, рівні CO2 в атмосфері, вимирання диких тварин, використання енергії та вимірювання чисельності населення. Крім цих даних, «Чорна скринька Землі» збиратиме і контекстну інформацію: заголовки новин, повідомлення в соціальних мережах, важливі конференції зі зміни клімату та результати цих конференцій.

 

Науковці вважають, що протягом наступних 30 — 50 років буде достатньо ємності для зберігання даних, і зараз розробляються плани зробити цю інформацію доступною для людей, які отримують доступ до сайту.

 

Розробники припускають, що той, хто зможе відкрити у майбутньому скриньку, також зможе інтерпретувати інформацію у ній.

 

Чорна скринька Землі — це спільний проект дослідників з Університету Тасманії, маркетингової компанії Clemenger BBDO та інших. Очікується, що будівництво розпочнеться у середині 2022 року.

 

Як повідомляла УМ, український криголам «Ноосфера» залишив морський вокзал Одеси і прибув до судноремонтного заводу у Чорноморську. Тут судно має пройти серйозне технічне обслуговування перед походом до Антарктиди.