Саакашвілі привезли на суд у «справі про піджаки»

10:47, 02.12.2021
Саакашвілі привезли на суд у «справі про піджаки»

Саакашвілі свідчитиме у "справі про піджаки". (фото: Новини-Грузія.)

До Тбіліського міського суду з Горійського військового шпиталю, в четвер, 2 грудня, вранці, привезли експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі для участі у процесі «про піджаки».

 

Як інформує УМ, про це 2 грудня повідомили Новини-Грузія.

 

Декілька телеканалів показали кадри кортежу Спеціальної пенітенціарної служби Мін'юсту.

 

Як зазначається, сьогодні відбудеться чергове засідання у «справі про піджаки», за яким Саакашвілі проходить як обвинувачений. Воно відбуватиметься на тлі протестної акції, організованої найбільшою опозиційною партією країни – «Єдиним національним рухом».

 

Прибічники Саакашвілі почали сходитися до будівлі суду з ранку. На місці встановлюють великий екран, за допомогою якого транслюватиметься виступ третього президента Грузії в суді.

 

Один із лідерів ЕНР Леван Хабеішвілі застеріг поліцію від перешкоджання їхнім планам. «Тут зберуться тисячі наших співгромадян... Акція буде ненасильницькою. Нагадаю, що 29 листопада провокацію влаштувала саме поліція. Спочатку вони розпочали протистояння з журналістами, потім із мирними учасниками акції, десятки активістів було затримано. Сподіваюся, що сьогодні хоча б не буде провокацій», – наголосив він.

 

При цьому Хабеішвілі нагадав, що в опозиції вважають «справу про піджаки» несправедливою та політично мотивованою.

 

Як стверджують адвокати, до сьогоднішнього дня Саакашвілі підготував важливу промову. «Цей процес буде дзеркалом та лакмусовим папером, де грузинське суспільство дуже добре побачить, які політичні репресії відбуваються проти третього президента. Слово Саакашвілі зніме маску багатьох політичних звинувачень», - сказав адвокат Шота Тутберідзе.

 

Очікується, що на процес допустять десятьох журналістів від різних ЗМІ, а також оператора Першого каналу Громадського телебачення. Проте права на трансляцію суд нікому не давав. Телеканали матимуть змогу показати в ефірі вже зняті кадри.

 

Слідство у «справі про піджаки» триває вже майже вісім років. Справу кваліфікували за статтею 182 КК Грузії, яка стосується розтрати бюджетних коштів у великих розмірах та передбачає позбавлення волі від 7 до 11 років.

 

Йдеться про розтрату понад 8,8 мільйона ларі у період з вересня 2009 року до лютого 2013 року. Як стверджує прокуратура, ця сума передбачає оплату витрат Саакашвілі на відпочинок у фешенебельних готелях та курортах, візити до косметологічних клінік та придбання одягу. У списку фігурують придбані в Лондоні сім піджаків та кашемірове спортивне пальто на суму 28,6 тисячі доларів, а також два костюми хендмейд на суму 4,6 тисячі доларів.

 

Міхеїл Саакашвілі заявляв про абсурдність звинувачень. Експрезидент Грузії повідомляв, що уряд «Грузинської мрії» відкрив цю справу лише для того, щоб підірвати його імідж борця з корупцією.

 

У серпні 2014 року за дорученням родини Саакашвілі піджаки та пальто колишнього грузинського лідера кур'єром доставили до канцелярії уряду. Посилка була адресована засновнику «Грузинської мрії», мільярдеру Бідзіні Іванішвілі. Напис на ній був такого змісту: «Пан Іванішвілі, повертаю це вам для використання на власний розсуд».

 

Служба охорони не оцінила жест. Тоді особисті речі третього президента Грузії направили до бюро знахідок. Пізніше їх експонували в президентській бібліотеці у Тбілісі.

 

1 жовтня 2021 року Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього було порушено кілька кримінальних справ.

 

Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

 

8 листопада його перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі із в'язниці у Руставі. 18 листопада, на 49-й день голодування, Саакашвілі знепритомнів, після чого його перевели до реанімації.

 

Раніше лікарі повідомляли, що стан здоров'я Саакашвілі задовільний і він готовий брати участь у процесі. Експрезидента перевели до Горі з тюремної лікарні в ніч проти 20 листопада після того, як на 50-й день голодування він потрапив до реанімації. За підсумками двох тижнів лікування політик повернувся до повноцінного раціону, проте, як твердять фахівці, у пацієнта, як і раніше, відзначається загальна слабкість.

 

Нагадаємо, що 29 листопада Саакашвілі вперше після затримання доставили до Тбіліського міського суду. До цього він не брав участі у засіданнях навіть дистанційно, а його захисники заявляли про поганий стан здоров'я політика.

 

Як повідомляла УМ, кількох прихильників колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі затримала поліція Грузії. Люди зібралися біля будинку Тбіліського міського суду, де проходить засідання у справі про розгін мітингу 7 листопада 2007 року та розгром офісу телекомпанії «Імеді».