Польща проти пропозиції ЄС відносно мігрантів

09:39, 02.12.2021
Польща проти пропозиції ЄС відносно мігрантів

Польща резонно захищає свої права відкидаючи неприйнятні пропозиції ЄС щодо мігрантів.

У Польщі вважають абсолютно не прийнятними пропозиції Єврокомісії вжити тимчасові правові та практичні заходи для Польщі, Литви і Латвії, які зіткнулися з міграційною кризою на своїх кордонах з Білоруссю, щоб допомогти державам впоратися з ситуацією.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Euractiv.

 

Віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас заявив, що Євросоюз перебуває в режимі "гасіння пожежі", щоб подолати "гібридну загрозу" з Білорусі, яка спрямовує мігрантів до кордонів ЄС.

 

Однак Польща назвала цю пропозицію "контрпродуктивною", заявивши, що з нею не консультувалися.

 

"Комісія прийняла рішення, яке абсолютно протилежне тому, що ми запропонували", – сказав посол Польщі в ЄС Анджей Садош.

 

"Ми запропонували, щоб відповіддю на гібридну атаку була можливість призупинення процедур надання притулку, а не їх продовження" - заявив він.

 

Відповідно до пропозиції Єврокомісії, у Польщі, Литви та Латвії буде можливість продовжити період реєстрації заяв про надання притулку до 4 тижнів замість нинішніх 3-10 днів.

 

Вони також зможуть застосовувати процедуру щодо притулку на кордоні для обробки всіх клопотань про надання притулку, включаючи апеляцію, протягом максимум 16 тижнів - за винятком випадків, коли заявникам із проблемами зі здоров’ям не може бути надана адекватна підтримка.

 

Також три держави-члени зможуть застосовувати спрощені та швидші національні процедури для повернення людей, чиї клопотання про міжнародний захист були відхилені.

 

Як повідомляла УМ, мігранти-біженці знову штурмували кордон Польщі: вночі 26 листопада 217 мігрантів намагались незаконно перетнути білорусько-польський кордон. На одній ділянці огорожу штурмували одна з кількох груп у майже 200 мігрантів.