Афганські таліби попри «амністію» страчують супротивників-силовиків

13:40, 30.11.2021
Афганські таліби попри «амністію» страчують супротивників-силовиків

Талібан не дотримується обіцянок щодо амністії, а лише жорстоко винищує колишніх супротивників. (Фото: Rahmat Gul)

Бойовики руху «Талібан», які захопили владу в Афганістані 15 серпня щонайменше у чотирьох провінціях викрали та стратили понад 100 колишніх офіцерів поліції та розвідки. І це попри оголошену амністію.

 

Як інформує УМ, про ці жахіття 30 листопада оприлюднила правозахисна організація Human Rights Watch у світі «Немає прощення таким людям, як ти. Страти та насильницькі зникнення в Афганістані за талібів».

 

У документі зібрана інформація про понад 100 убивств лише у провінціях Газні, Гільменд, Кандагар та Кундуз у період з 15 серпня до 31 жовтня. Спочатку бойовики арештовують людей без суду, а потім родичі знаходять їхні тіла.

 

Керівництво «Талібану» наказало членам сил безпеки, що здалися, зареєструватися, щоб отримати лист, «який гарантує їхню безпеку».

 

Проте насправді бойовики використовували це для того, аби вбити військових протягом кількох днів після їх реєстрації.

 

Бойовики також отримали записи про зайнятість людей, які залишив колишній уряд. Це допомогло ідентифікувати поліцейських і розвідників.

 

«Талібан» також проводить нічні рейди під приводом роззброєння колишніх силовиків, які не здали зброю. Ті, хто «зникає», стають жертвами нічних рейдів. Родичі навіть не можуть запитати, куди людину відвезли. Правозахисна організація встановила, що під час обшуків таліби часто загрожують членам сімʼї та ображають їх, щоб змусити розкрити місцеперебування родичів.

 

Нагадаємо, що 17 серпня таліби дали першу пресконференцію після захоплення влади в Афганістані. На ній вони заявили: «Ми всіх амністували, помсти немає. Ніхто не піде за афганцями, які працювали зі США, для них небезпеки немає».

 

Прийшовши до влади в Афганістані, таліби обіцяли дотримуватися прав жінок і гарантували їхню безпеку. Однак згодом почали зʼявлятися повідомлення про вбивства жінок.

 

Невдовзі жінкам заборонили займатися спортом, змусили вчитися окремо від чоловіків, «тимчасово» заборонили викладати та навчатися в Кабульському університеті. Їх не залучили до роботи в уряді, як обіцяли, і змушували сидіти вдома задля безпеки.

 

Як повідомляла УМ, Сполучені Штати 31 серпня завершили операцію з виведення своїх військ з Афганістану.