Лукашенко зажадав від Заходу фактів щодо нападу РФ на Україну

12:14, 29.11.2021
Лукашенко зажадав від Заходу фактів щодо нападу РФ на Україну

Лукашенко, вочевидь, вирішив стати "адвокатом" РФ. (Фото: Белта)

Нелегітимний білоруський президент Олександр Лукашенко заявив, що західні країни придумали тезу про те, що Росія ніби-то хоче напасти на Україну, і зажадав від них надати докази цього.

 

Як інформує УМ, про це 29 листопада повідомили Telegram-канал «Пул Першого» та білоруське державне інформагентство Белта.

 

«Вкотре наші «партнери», як їх в Росії називають, наші суперники, як я сказав, вороги, намагаються «построить» Росію. Тому й вигадали тезу, що Росія збирається нападати на Україну. Ну, якщо збирається – покладіть факти на стіл і підтвердіть цю тезу», - заявив роздратовано Лукашенко.

 

Також, за його словами, Захід нібито почав "активні тілорухи довкола Російської Федерації під прикриттям того, що вона "збирається напасти на Україну"".

 

При цьому він додав, що у нього відомостей про запланований напад Росії на Україну немає – мовляв, якби такі задуми були, то білоруські військові, і він зокрема, про це знали б.

 

Самопроголошений президент також заявив, що Україна та західні країни у зв'язку з цим "почали посилювати свій північний, білорусько-український кордон" і "виводять туди військовий контингент... близько 8 тисяч на цьому етапі".

 

Лукашенко підкреслив, що Білорусь має всі можливості реагувати на будь-які "рухи зі зброєю на кордонах".

 

Зокрема, за його словами, "є певна кількість підрозділів – і їх немало – дуже навчені, оснащені, які протягом 3 годин можуть бути висунуті в будь-яку точку Білорусі".

 

Нагадаємо, що 8 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Після кількох спроб штурму кордону, що виявились невдалими, вони розбили табір.

 

У Польщі кажуть, що загалом з білоруського боку поруч з кордоном може перебувати кілька тисяч людей, а в цілому в країні – до 15 тисяч іноземців, які збираються нелегально перетнути кордон ЄС.

 

Українські силовики активізували зусилля для запобігання подібній ситуації на кордоні України: було визначено 10 ділянок можливого підходу мігрантів із Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, Олександр Лукашенко заявив про намір закрити кордони країни, через що полякам доведеться їздити на схід через зону бойових дій на Донбасі.