Зеленський і Порошенко закликали запалити свічку пам’яті за жертвами Голодомору

13:07, 27.11.2021
Зеленський і Порошенко закликали запалити свічку пам’яті за жертвами Голодомору

Пам’ятник Голодомору у місті Хмільник Вінницької області. (facebook.com/HolodomorMuseum)

Президент України Володимир Зеленський закликає українців запалити свічку пам’яті, вшановуючи жертв Голодоморів у суботу о 16.00.

 

Як інформує УМ, про це глава держави написав в твітері.

 

«Втративши мільйони життів, Україна в минулому столітті довела: ми є нацією, яку не можна підкорити навіть тотальним голодом. Запаліть сьогодні свічку й поставте на своє вікно, вшановуючи пам’ять загиблих», - написав Зеленський.

 

Водночас, п’ятий президент Петро Порошенко вважає, що «наш обов’язок розповідати про Голодомор».  На його думку, на всіх континентах мають нарешті усвідомити – це був геноцид українського народу.

 

«Радянський геноцид в Україні – це помста за свободу, помста за незалежність, яку українці вибороли в 1917-1921 роках. Це був не просто штучний голод, а ретельно спланований Сталіном Голодомор. Ба більше – геноцид, за всіма ознаками, як їх визначено в Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року», – написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

За його словами, «насильницьке вилучення продовольства, масові репресії, блокада сіл та цілих районів – все це мало знищити в українців прагнення бути вільними».

 

Порошенко нагадав, що сьогодні Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу 16 держав.

 

«І зараз наш обов’язок продовжувати розповідати про цю трагедію. Щоб на всіх континентах нарешті усвідомили, що не визнавати Голодомор – аморально», – акцентує лідер «Європейської солідарності».

 

Порошенко констатує: «Ми не забудемо страшного злочину проти українського народу. Ця рана ніколи не загоїться. Вічна пам’ять жертвам Голодомору. Вічна пам’ять всім, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України».

 

Нагадаємо, у ХХ столітті українці тричі пережили масовий голод: у 1921-1923-му, 1932-1933-му і 1946-1947 роках. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

 

Як повідомляла "УМ", у Києві відбулася прем’єра фільму про Голодомор «10.5».
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці представили нові методики підрахунку жертв Голодомору-геноциду українців.