Із Білорусі Ірак евакуював сотні мігрантів

10:27, 26.11.2021
Із Білорусі Ірак евакуював сотні мігрантів

У пріоритеті на повернення на Батьківщину - жінки та діти. (Фото: Iraqi News Agency)

Із Білорусі Ірак повернув 617 своїх громадян, які намагалися потрапити нелегально до Євросоюзу.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Iraqi News Agency з посиланням на іракське Міністерство закордонних справ.

 

Повернули переважно жінок з дітьми, оскільки вони зараз основний пріоритет.

 

Представник МЗС заявив, що евакуація відбувається добровільно, і Ірак планує повернути додому всіх своїх громадян, які застрягли в Білорусі.

 

Станом на 26 листопада, у Білорусі основну кількість мігрантів із країн Близького Сходу розміщено у таборах та логістичному центрі біля пункту пропуску «Брузги». За даними ЗМІ, багато хто з них налаштований повернуться додому, але є й ті, хто ще сподівається потрапити до ЄС.

 

У той же час групи мігрантів продовжують зупиняти на кордонах Польщі та Литви. Польська сторона щодня протягом трьох тижнів повідомляє про спроби прориву кордону.

 

Після введення санкцій проти Білорусі на кордон Євросоюзу (Польща, Литва, Латвія) ринув потік мігрантів із країн Близького Сходу. У Європі впевнені, що режим Олександра Лукашенка навмисно створив міграційну кризу. Також у ЄС вважають, що Білорусі в цьому допомагає Росія.

 

З 8 листопада криза з тисячами мігрантів спостерігається на кордоні Польщі та Білорусі. Там утворився стихійний табір, а мігранти кілька разів намагалися штурмувати кордон. Масовий штурм розпочався 16 листопада, через нього постраждали 7 польських силовиків.

 

З 17 листопада силовики Білорусі почали переводити мігрантів до прикордонного логістичного центру, а невелика частина мігрантів вирішила повертатися додому. Спроби прориву кордону, однак, продовжилися.

 

19 листопада Олександр Лукашенко визнав, що білоруські війська могли допомагати мігрантам потрапити до ЄС. У Польщі заявили, що готові оплатити повернення мігрантів, які застрягли на кордоні з Білоруссю.

 

Як повідомляла УМ, у понеділок, 22 листопада на польсько-білоруському кордоні, зафіксовано чергову спробу прориву кордону групою мігрантів кількістю до 50 осіб.